Kutatás: háromból ketten tudják, mi az az ORTT

Háromból két felnőtt tudja, minek a rövidítése az ORTT - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ismertségéről, megítéléséről az Ipsos által készített kutatásból.

Az október és november fordulóján, másfél ezres mintán végzett kutatás összegzésében az olvasható: a médiahatóság közvélemény számára legismertebb feladata a televízió- és rádióadók felügyelete: erről százból 89-en tudtak. A válaszadók háromnegyede említette az adók pályáztatását.

"Az ORTT meglehetősen független szervezetként él a felnőtt lakosság fejében": csupán a megkérdezettek 16 százaléka véli úgy, hogy inkább a bal-, míg 9 százaléka, hogy inkább a jobboldalhoz húz a testület. Ugyanakkor "a jelenlegi közhangulatnak megfelelően" a megkérdezettek mintegy 40 százaléka úgy véli, hogy a pártok és a kormány képes hatást gyakorolni az ORTT munkájára.

Az Ipsos megállapításai szerint a pártok hatását azok ítélik erősebbnek, akik inkább jobboldalinak, míg a kormány hatását azok, akik inkább baloldalinak tartják a testületet. Közepesnél erősebb befolyásoló tényezőnek tartják még a testület által felügyelt rádiókat, tévéket és az Országgyűlést is, míg a bíróság, a köztársasági elnök és a rendőrség feltételezett hatása átlag alatt - áll a kutatás összegzésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.