Kúria-határozat a turulszobor ügyében

A turulszobor ügyében elutasította a felperes XII. kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelmét a Kúria szerdai határozatával - derül ki a Kúria honlapján olvasható közleményből. Ez a döntés várhatóan nem lesz kihatással a szobor fennmaradására.

A Kúria szerdai döntése szerint törvényes volt a 2005-ben emelt szobor ügyében a közigazgatási hivatal akkoriban született, a fennmaradási engedélyt elutasító határozata, illetve az elutasító határozatot helybenhagyó 2008 márciusi fővárosi bírósági ítélet, mely ellen a kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A Kúria felülvizsgálati tanácsa megállapította, hogy az alperes Budapest Főváros Kormányhivatala jogelődje - a közigazgatási hivatal - által hozott határozat az akkor hatályos jogszabályoknak megfelelt, s ezt törvényesen állapította meg az ügyben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság.

"A Kúria nem találta megalapozottnak azt a felperesi hivatkozást, hogy a szobor fennmaradásához az akkori szabályok szerint a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult, mivel a hozzájárulás alapjaként megjelölt közgyűlési döntések ilyennek nem értékelhetők" - olvasható a Kúria honlapján.

A Kúria szerint a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulásának hiányában pedig a fennmaradási engedély törvényesen nem volt megadható. Ugyanakkor a honlapon olvasható az is, hogy "a Kúria ítélete kizárólag az alperesi jogelőd határozatának törvényességére vonatkozott, a döntésnek nem volt tárgya a később kiadott építésügyi hatósági határozat".

A XII. kerület Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot a II. világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állították 2005 októberében. Az emlékműre azonban akkor nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban az I. fokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, ahol közigazgatási perben vitatta a bontási határozatot. A Fővárosi Bíróság azonban a közigazgatási perben hozott elsőfokú jogerős ítéletében négy éve kimondta, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes. A felperes XII. kerületi önkormányzat ez ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét utasította el a Kúria szerdán.

Az évek során azonban változtak az ügyben alkalmazandó jogszabályok, így a Kúrián szerdán lezárult közigazgatási per már valószínűleg nem befolyásolja a turulszobor fennmaradását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.