Hatalmas kupi van az önkormányzatoknál

Az még könnyen kideríthető az adatbázisokból, hogy az országban 167 olyan polgármester dolgozik, akinek az elmúlt 25 évben rendre bizalmat szavaztak a választók. A települési képviselőkről viszont már nincs naprakész adatbázis.

A Nemzeti Választási Irodától kapott tájékoztatás szerint csak annyi tudható: jelenleg 572 olyan képviselő van az országban, aki 1994 óta folyamatosan, ugyanabban a települési testületben dolgozik. Azt, hogy közülük hányan kaptak már bizalmat 1990-ben is, szinte lehetetlen kideríteni. Az első választás adatait ugyanis huszonöt év alatt sem sikerült digitalizálni, a jegyzőkönyveket pedig a megyei levéltárak őrzik. Elvileg legalábbis.

Akkurátusan kitöltjük a kutatásra jogosító papírokat az egri levéltárban, hozzájárulunk, hogy adatainkat – melyek a valóságnak megfelelnek – az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szerint kezeljék. Rajtunk kívül épp senki más nem kutat a dokumentumtárban, így az ifjú ügyfélszolgálatos teljes figyelmét a mi témánknak szenteli. Heves megyében mi magunk harmincnyolc településen találtunk olyan képviselőt, aki az elektronikus nyilvántartás szerint 1994-től napjainkig betölti a posztot, közülük kellett volna rábukkannunk azokra, akik az ezt megelőző ciklusban is elnyerték a mandátumot.

A levéltáros némi keresgélés után egy listát hoz, ami a tanácsrendszerrel kapcsolatos iratokat lajstromozza – ez azonban az 1990-es dokumentumokat nem tartalmazza.

Elvileg a megyei levéltárakban kellene őrizni az 1990-es választások dokumentumait
Elvileg a megyei levéltárakban kellene őrizni az 1990-es választások dokumentumait
Móricz-Sabján Simon

– Tartok tőle, hogy ebből az átmeneti időszakból erősen hiányoznak a dokumentumok – vakarja meg a fejét. Több leltárt is átnyálaz aztán, sikertelenül.

A levéltári törvény szerint a hivataloknak minden olyan iratot be kellene nyújtaniuk a levéltárakba, amelyek több mint 15 éve keletkeztek. Vagyis a huszonöt évvel ezelőtti települési választások anyagainak atombiztosan ott kellene lenniük valamelyik levéltári raktárban. Ám, mint kiderült, az önkormányzatoknál meglehetősen nagy kupi van, ha iratkezelésről van szó. Egy elejtett mondatból megtudtuk például, hogy Füzesabony most küldte be az 1995-ös iratait, de azok közül is csak az építési hatósági ügyeket, a többit nem.

A levéltárak sem kapkodnak az után, hogy minden ügyirat bekerüljön hozzájuk, hisz ők is tárolási gondokkal küzdenek. Olyan érzésünk van, mintha lenne egy hallgatólagos megállapodás hivatalok és a levéltár között, hogy amit nem muszáj, azt nem mozgatnak. Ami elfeküdt egy raktár mélyén húsz évig, az elfekhet még egy-két évtizedig.

Végül többórányi keresgélés után egy fia dokumentum sem került elő az 1990-es évek Heves megyei önkormányzati választási eredményeiről. Vigasztalásul megkaptuk olvasásra az első szabadon választott parlament tagjairól szóló vaskos almanachot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.