Kuncze: a szabadságot korlátozók szabadságát bizony korlátozni kell

A köztársaság napja alkalmából rendezett hétfői budapesti konferencián Debreczeni József azt mondta, hűnek kell maradni a harmadik magyar köztársasághoz; Kuncze Gábor az egyik legfontosabb kérdésnek nevezte, sikerül-e megállítani a társadalom radikalizálódását; Vitányi Iván pedig úgy vélte, "örömtüzeket" kellett volna gyújtani a Gyurcsány-Bajnai-kormányok reformlépései miatt.

Kuncze: az állandó leváltásnál rekedve

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke szerint Magyarországon nem a rendszer került válságba, hanem az "ósdi politikai eszmékhez" fűződő viszony. A jelenlegi nagy belpolitikai átrendeződés büntetés azért, mert nem tudtak együtt mozdulni a korral, megrekedtek a rendszer permanens leváltásánál - mutatott rá. Hozzátette: Magyarországnak az lenne a feladata, hogy a rendszert végre megteremtse, megtalálja a helyét Európában, felfedezze végre önmagában is az európait. Úgy vélte: a baloldalnak rövidesen megadatik, hogy szembenézzen önmagával, a jobboldal számára ez a pillanat még egy-két évig várat magára, de akkor nagy valószínűséggel elérkezik. Középen pedig ott állnak - mint mondta - a "Bourbonok", akik nem tanultak semmit, de felejteni sem tudnak semmit. Szerinte ők azok, aki úgy gondolják, elég a választási győzelem ahhoz, hogy igazolódjék politikai nélkülözhetetlenségük. Mint mondta, az egyik fő kérdés, hogy sikerül-e a társadalom radikalizálódását megállítani.

Kuncze Gábor hangsúlyozta: demokrata nem működik együtt szélsőséges, gyűlöletkeltő, fasisztoid erőkkel. "Nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy a szabadságot korlátozni nem lehet, a szabadságot korlátozók szabadságát bizony korlátozni kell, ez a demokrácia lényege" - jelentette ki.

Debreczeni: magunknak köszönhetjük

Debreczeni József, az MDF képviselőjelöltje azt mondta: a magyar demokrácia, a köztársaság is válságban van, és ezt "magunknak köszönhetjük". Úgy vélte, baljóslatú a jövő, és lehet, hogy jövőre az Országgyűlés épületében nem lesz megemlékezés a köztársaságról. Mint fogalmazott: elég nagy bajnak kell lennie, ha elszánta magát, hogy belép a politikába. A képviselőjelölt, közíró szerint a mostani választáson a legkomolyabb veszély, hogy olyan politikai erő szerez többséget, amely másfajta alkotmányos szisztémát akar bevezetni, egy "negyedik köztársaságot".

A helyzet drámai - hangoztatta, hozzátéve, nem Ázsiába akarnak bennünket újra visszatoloncolni, nem lesz egypárti szisztéma - fejtette ki. Hozzátette: egy dolgot tehetünk, szembenézünk a sokkoló helyzettel, nem esünk kétségbe, és megküzdünk azért, ne jöjjön létre az a felhatalmazás, amely lehetőséget adna a harmadik köztársaság felszámolására. Ne hódoljuk be - mondta. Debreczeni József szerint bármi történjék is néhány hónap múlva a harmadik magyar köztársasággal, "mi maradjunk hűek hozzá", csak akkor lehet vége, ha bennünk is meghalnak az értékei.

Majtényi: védeni kell az alkotmányt

Majtényi László, az ORTT volt elnöke azt mondta: az alkotmány megvédhető és meg is kell védeni. Közölte: a politikai baloldal feladata lenne, hogy felsorakozzon a köztársaság alkotmányának védelmére, és ez nem könnyű feladat.

Vitányi: egyensúly, sérelem nélkül

Vitányi Iván szocialista politikus úgy vélekedett: van ok az ünneplésre, elérkeztünk 20. évhez, és ünneplésre érdemesek az elmúlt években megkezdett valóságos reformok, amelyeket a nemzetközi válság és belső politikai ellentmondások feszült légkörében is nemzetközi elismeréssel sikerült végrehajtani. Hozzátette: a lakosság sérelme nélkül teremtették meg az államháztartás, a költségvetés szolid fegyelmét és egyensúlyát, amely nélkül minden látványos terv és vonzó ígéret bukásra van ítélve. Ezt a döntő lépést a rendszerváltás után először a Gyurcsány Ferenc, majd a Bajnai Gordon által vezetett kormányzat volt képes megtenni - hangsúlyozta. Olyan eredmény ez, amelyre normális, nem mesterségesen felzaklatott légkörben azt lett volna a válasz, ha országszerte, pártkülönbség nélkül örömtüzeket gyújtanak - fogalmazott Vitányi Iván.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.