Külső segítséget kér az orvosi kamara felügyelőbizottságának elnöke

Botrányos küldöttgyűlés az orvosi kamarában. A küldöttek ugyan némán végighallgatták a felügyelőbizottság által jelzett visszásságokat, de végül maguk se hitték, amit hallottak, és nem fogadták el a jelentést, újabb megerősítésre várnak.

Várhatóan az adatvédelmi hatóságnál és a humántárcánál folytatódik a Magyar Orvosi Kamara szombati közgyűlésén kirobbant vita. A felügyelőbizottság jelentése több ponton elmarasztalta a kamara vezetőinek ténykedését, ám a dokumentumot a jelenlévő küldöttek többsége elutasította. A vitatott jelentés egyebek mellett azt veti a kamara vezetőinek szemére, hogy rosszul gazdálkodtak a befizetett tagdíjakkal, így például a parkolási büntetőcéduláikat, önhibás autótörés javítását is a kamarai tagdíjakból finanszírozták. Valamint a felügyelőbizottság borsosnak ítélte az ügyvédi számlákra tavaly kifizetett 26 millió forintot is.

Éger István kamarai elnök a jelentésben foglaltakról, illetve a közgyűlésen kirobbant vitáról nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mert mint mondta, mindez a kamara belső ügye. 

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke ezzel szemben elmondta: ő nem tekinti lezártnak az ügyet, a felügyeleti hatósághoz fordul. Továbbá állásfoglalást kér az adatvédelmi hatóságtól is, mivel a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte az orvosok engedélyét. Ezt azért is véli a felügyelőbizottság elnöke aggályosnak, mert a biztosítótársaság ezeket az adatokat külföldi szerveren tárolja.

A második Orbán-kormány alatt, a törvényességi felügyeletet gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériuma már több alkalommal is kezdeményezett eljárást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) működésével kapcsolatban, mert rendre jogszerűségi és etikai problémák merülnek fel. Ezek következményeiről elég keveset tudni. Kivéve azt az egyetlen ügyet, amikor Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető miniszter a fővárosi bírósághoz fordult, mert noha a tárca többször is fölszólította a köztestületet, a Magyar Orvosi Kamara mégsem utalta vissza az orvosoknak a tagfelvételért beszedett regisztrációs díjat. Ebben az ügyben ugyan a bíróság a tárcának adott igazat, ám azt továbbra sem tudni, hogy az orvosok visszakapják-e, és ha igen, mikor a jogszerűtlenül beszedett tagdíjakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.