MSZP-program: Különpénz gyógyszerre

„Radikálisan csökkentjük, majd megszüntetjük az elviselhetetlenül hosszú várólistákat” – olvasható a demokratikus ellenzéki pártok kormányváltó szövetségének nyolcpontos ígéretei között.

A konkrét vállalások között szerepel még többek között a gyermek éhezés megszüntetése, negyedmillió valódi állás létrehozása, a rezsicsökkentés igazságosabbá és fenntarthatóvá tétele, illetve az alapvető élelmiszerek árának csökkentése. Mesterházy Attila miniszterelnökjelölt ezzel kapcsolatban a Népszabadság kérdésére azt mondta: a várólisták megszüntetése pénz és szervezés kérdése.

„A Fidesz ötvenkétmilliárd forint úgynevezett belső hiányt generált az egészségügyi kasszában. Ezzel drasztikusan korlátozta az elvégezhető műtétek és beavatkozások számát. Orbán Viktor négy év alatt képtelen volt tisztességes beteg-beutalási rendet kialakítani. Ezzel is növelte a várólisták hosszát, rontva a betegek gyógyulási esélyeit” – fogalmazott a pártelnök, hangsúlyozva: a várólisták kapcsán káosz és szervezetlenség uralkodik az országban, az egészségügyi kormányzat és az OEP nem megfelelően ellenőrzi az adatokat.

Az MSZP elnöke szerint hiába van hatályos jogszabály, amelynek értelmében a kórháznak kötelessége jelenteni a várólisták és beavatkozások helyzetét, ez a rendszer nem naprakész. Mesterházy rámutatott, hogy az MSZP kezdeményezésének köszönhető a listák felülvizsgálata és aktualizálása is.

– Drasztikusan le fogjuk csökkenteni a várólistákat, ahol pedig csak lehet, meg fogjuk szüntetni. Ahol nem tudjuk elsőre megszüntetni a várólistákat, ott el fogjuk érni, hogy a várakozás maximum harmincnapos legyen a beavatkozásoknál. A fideszes „chipsadót” áttekinthető, transzparens módon a várólisták megszüntetésére csoportosítjuk át és azonnal végrehajtjuk!” – tette világossá vállalását a Kormányváltók miniszterelnök-jelöltje. Ehhez hozzátette: a Fidesz harmincmilliárdot tervezett a költségvetésben, de a chipsadóból alig tizenhatmilliárd folyt be tavaly. „Ez az összeg önmagában még kevés lenne a listák harmincnapos várakozási időre való csökkentéséhez, ezért feloldjuk a teljesítményvolumen-korlátot is a várólisták kapcsán, átszervezzük a beteg-beutalási rendet és több forrást biztosítunk az egészségügynek!” – nyilatkozta lapunknak az MSZP elnöke.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy a kormányváltó pártszövetség tervei között szerepel a gyógyszertámogatások ésszerűbbé és átláthatóbbá tétele és a nyugdíjasok, krónikus betegségben szenvedők, cukorbetegek és asztmások, valamint a gyermeket nevelő családok rendszeres gyógyszerköltségeinek csökkentése. Ez utóbbihoz kapcsolódik a nyolcpontos program egy másik eleme, amelyben a százezer forint alatti nyugdíjat kapó hatvanöt év felettiek huszonnégyezer forint plusztámogatást kapnak gyógyszertámogatásként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.