Különös ajánlat a nyakig eladósodott kórházaktól

A tartozások felét kifizetnék, ha szállítóik adnának egy év haladékot a lejárt számlák kifizetésére. Nem adnak.

Közleményben utasította el a kórházi fizetési könnyítést kérő ajánlatokat az Orvostechnikai Szövetség. Az orvosi eszközöket, gyógyítási segédanyagok gyártóit és forgalmazóit tömörítő szervezetnek mind több állami kórház kínál alkut, miszerint a lejárt számlák fizetési határidejét tolják el egy évvel. Cserébe azt tudják vállalni, hogy tartozásaik felét 10 havi részletben fizetik.

Lapunknak Rásky László, a szövetség főtitkára azt mondta: vállalhatatlan számukra az ajánlat. Mintegy 7 milliárd forinttal adósak a szövetséghez tartozó cégeknek az állami irányítású egészségügyi intézmények, teljesen irreális elvárás, a fizetési határidő egy éves meghosszabbítása, ahogyan az is, hogy tőketartozás felét elengedjék. Bár ez utóbbit nem feltétlen mondták ki az ajánlatot megfogalmazó kórházak, de leveleikben arról sincs szó, hogy mi történik a másik 50 százalékkal, ha belemennek a tartozás felének tíz havi részletfizetésébe.

Hozzátette: a beszállító cégeknek régóta gondot okoz, hogy az egészségügyi intézmények a legtöbb esetben csak nagy késésekkel tudják kiegyenlíteni számláikat. Ezek a vállalkozások évek óta meglehetősen türelmesek, de és késedelmes fizetés sok esetben már a működésüket és így az egészségügyi ellátást veszélyezteti. Az ajánlat azért is elfogadhatatlan, mert az adósságok, amelyekről a kórházak leveleiben szó van, túlnyomó része közbeszerzési eljárások alapján megktötött szerződéseken alapul, s mint ilyen, eleve nyomott áron kötettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.