Különbuszok vitték a békemenetre érkező lengyeleket a Nemzeti Múzeum elé

Különbuszokkal fogadták a Nyugati pályaudvarra megérkező 800 lengyel vendéget, aki azért jött, hogy a nemzeti ünnepen személyes jelenlétével is kifejezze rokonszenvét Magyarország és az Orbán-kormány politikája iránt.

A vendégeket 200 főnyi lengyel csoport várta lengyel és magyar zászlókkal, transzparensekkel. Mások között jelen volt Csizmadia László, a békemenetet szervező Civil Együttműködési Tanács (CET) elnöke és Konrad Sutarski Budapesten élő lengyel költő, a Magyarországi Lengyelek Múzeumának és Levéltárának igazgatója.

Indul a varsói gyors Budapestre
Polish far-right activists hold a Hungarian flag and scarf on board a train bound for Budapest at a train station in Warsaw March 14, 2012, to attend a rally on Thursday in support of Hungarian Prime Minister Viktor Orban. Hungary celebrates its National Day on March 15, which is also the memorial day of the 1848 Hungarian Revolution against the Habsburg monarchy. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: POLITICS)

Egy honfitársaira várakozó 63 éves lengyel férfi az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ő Wroclawból érkezett már korábban autóbusszal, és a Varsóból érkező szerelvényre várakozó lengyelek többsége is wroclawi. Mint mondta, ő Németországban, Majna-Frankfurtban él, ahová 1986-ban Magyarországon keresztül emigrált, de rendszeresen hazajár, és figyelemmel követi a lengyel belpolitikai eseményeket. A budapesti ünnepre nemcsak Lengyelországból, hanem más európai országokból is érkeztek lengyelek, főként a Gazeta Polska című jobboldali lengyel hetilap klubjaihoz tartozó személyek - mondta.

Szavai szerint azért tartja fontosnak, hogy Budapesten legyen, mert ki akarja fejezni rokonszenvét az Orbán-kormány iránt.

A különvonat egyik 50 év körüli férfi utasa az MTI-nek elmondta: ő Gnieznóból, a történelmi lengyel fővárosból érkezett, de egész Lengyelország területéről jöttek Magyarországra, és nemcsak a különvonattal, hanem buszokkal, személygépkocsikkal is. Összesen lehetnek talán 2-3 ezren.

Az érkezőket a Nyugati pályaudvarról különbuszokkal vitték a Nemzeti Múzeum elé, ahol részt vesznek az ottani ünnepségen, majd onnan mennek a Várba és később a Kossuth Lajos térre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.