Külön tranzitterületek a menekülteknek Budapesten

A Baross téri aluljáróban, valamint a Nyugati és Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken önkéntesen igénybe vehető tranzitterületeket alakít ki a fővárosi önkormányzat. A cél az, hogy minél kisebb városi terheléssel, a lehető leggyorsabban segítsék át Budapesten a migránsok tömegeit.
Migránskonzultációt hívott össze ma Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. A megbeszélésen részt vettek az önkéntes segítők, az állami intézmények – Belügyminisztérium, rendőrség, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Magyar Államvasutak Zrt., Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság –, a civil és karitatív szervezetek, a valamint a fővárosi önkormányzat érintett intézményeinek és vállalatainak vezetői.

A fővárosi önkormányzat azonban már az egyeztetés elején egyértelművé tette, hogy valójában nincs jogszabályi kötelezettségen alapuló közvetlen tennivalója a menekültekkel kapcsolatban. Felelősséggel tartozik ugyanakkor a fővárosi közterületek rendezettségéért. A hatékony együttműködés elősegítése pedig elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a migránsok jelenléte a lehető legkisebb mértékben terhelje a városlakók mindennapi életét. Budapest vezetése leszögezte: nem tud és nem is akar szállást nyújtani a migráns személyeknek és családoknak. A fővárosi intézményeknek az a feladatuk, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban küldjék tovább a kijelölt befogadóállomások felé a Budapestre érkező menekülteket.

Ennek érdekében már a vonaton tájékoztatják a migránsokat a továbbutazás lehetőségeiről, majd elkísérik őket a három pályaudvar mellett kialakított tranzitterületekre, ahol a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat – vízvételi lehetőség, zuhany- és WC-használat – biztosítják számukra. A területeken a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata a fokozott fertőtlenítés melletti gyakori takarítás, szemetesedény-ürítés. A WC-konténereket Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. biztosítja és üzemelteti. A BKV két buszt ad a menekültek pályaudvarok közötti szállításához, de az ezeken kívül, jegy nélkül utazókat megbüntetik.

A városvezetés ugyanakkor felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a Készenléti Rendőrséget, hogy a három érintett pályaudvar környékén kialakítandó tranzitterületen kívül – például a Kocsis Máté önkormányzati tanácsnok által félig lezárt II. János Pál pápa téren – felbukkanó migránsokat küldjék a legközelebbi tranzithelyre. A kijelölt várakozó zónákban pedig biztosítsák a rendet. Ezenfelül a budapesti polgárőrök is figyelő-jelző szolgálatot szerveznek, miközben a főváros a lehető legsűrűbb idegenrendészeti ellenőrzést vár a Bevándorlási Hivatal Regionális Igazgatóságától. Az ideiglenesen Budapesten állomásozó migránsok szociális ellátásában a főváros szociális intézményei, illetve szerződéses partnerszervezetei segédkeznek. A Főkert feladata a zöldfelületek megóvása, amelyhez közfoglalkoztatottakat is kapnak.

A fenti feladatok ellátásához szükséges költségvetési fedezetről a Fővárosi Közgyűlés várhatóan szeptember 2-i ülésén dönt Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté tanácsnok előterjesztése alapján.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.