Külföldre menekítette családját az RTL-vezér

Barátokon keresztül és e-mailben is kapott fenyegetéseket Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója, ezért a családját külföldre költöztette, ő maga pedig szállodában lakik, és testőrök védik – írja a Bloomberg Businessweek. A cikkben, amit a hír24.hu idéz, Magyarország „orbanizálódását" járják körül.

A Hogyan lett Orbán Viktor Európa új erős embere című írásban beszámolnak a magyar média kormányzati megfegyelmezéséről, és arról, hogy hogyan tört ki ebből a helyzetből az RTL Klub, felborítva a meglehetősen egyoldalú „médiaegyensúlyt". A hosszú történetet egy életképpel kezdik. Bemutatják, hogyan lett az 1800 lakosú Felcsútnak 3500 férőhelyes stadionja Orbán háza mellett, ahol a miniszterelnök is rendszeresen felbukkan a lelátón, és arról is írnak, hogy milyen szerepet tölt be a futball a miniszterelnök életében, illetve világképében. Szó esik azután a kétharmados kormányzás olyan velejáróiról, mint a választójog átírása, a sajtószabadság szűkítése, a kormánytól elvileg független intézmények feltöltése fideszesekkel, vagy az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvények beleírása az alkotmányba. A cikk megemlíti a nyári tusványfürdői Orbán-beszédet is, benne az antiliberális állammal, Oroszország, Kína és Törökország magasztalásával.

Az is szerepel az anyagban, hogy Magyarország relatíve jól jött ki az orosz elnyomás évtizedeiből: a piacgazdaságra a leginkább felkészült volt szocialista országként futott neki a rendszerváltásnak, Orbán pedig akkoriban az új politikai garnitúra egyik legígéretesebb és a demokrácia iránt a leginkább elkötelezett képviselőjének tűnt. Amikor nyolc évvel később először választották miniszterelnöknek, már önmagát és a Fideszt is látványosan átpozicionálta: átkerült a konzervatív oldalra, az értékrendjében pedig a hatalom került a központi helyre, amelynek megszerzéséért minden eszköz megengedett. Közben az ország hangulata is megváltozott: amikor kiderült, hogy a szabad piac nem hoz mindenki számára automatikusan jólétet, a piacgazdasági berendezkedés támogatottsága jelentősen csökkent, és ezt a fordulatot a vezető politikusok közül Orbán érzékelte elsőként. Visszatérve a hatalomba, olyan antiliberális fordulatot hajtott végre, amelyben támaszkodott az emberek kiábrándultságára és a nemzeti érzelmekre. A külföldi cégekre kivetett különadókat például nem a protekcionizmus, hanem a patriotizmus oldaláról közelítették meg, ami könnyebben eladhatóvá tette ezeket az intézkedéseket.

Említi a cikk a politikai csodafegyverként használt rezsicsökkentést, valamint azt is, hogy a választóktól kapott felhatalmazást erőteljes demokrácia-korlátozásra és a nacionalizmus felszítására használta a kormány. Ezen a ponton érkezünk el a média megrendszabályozásáig, az RTL Klubot kiemelten sújtó reklámadóig, és a válaszreakcióig, vagyis a kormány szerint ellenzéki, az RTL szerint csupán független, de mindenképpen kormánykritikus hírműsor megjelenéséig (maga a csatorna azzal támasztja alá a saját függetlenségét, hogy meg sem próbálnak az ellenzéknek segíteni, és nem mutatják másnak az ellenzéket, amint amilyen az valójában, nem hallgatják el, hogy a parlamenti ellenzék „nem csinál semmit". Dirk Gerkens ugyanakkor azt mondja: az utóbbi esetben barátokon keresztül és e-mailben is kapott fenyegető üzeneteket, ezért a családját külföldre vitte, ő maga pedig szállodában él, és testőrök védik. – Ez nem Oroszország vagy Mexikó, de jobb félni, mint megijedni – mondta a lapnak.

A kormánynak a sajtó elleni támadását párhuzamba hozza a cikk az Ökotárs és a civilek elleni fellépéssel: minden olyan hangot megpróbálnak elhallgattatni, amelyik nem illik bele a kormányzati narratívába, és nem ugyanazt mondja, amit ők.

Az orbáni hatalomgyakorlás szimbólumaként mutatják be a 15 millió dolláros felcsúti stadiont, és azt is, hogy hogyan buktatták meg azt a korábbi polgármestert, aki kifogásolta a stadionépítést lehetővé tevő, de a település számára hátrányos telekügyletet (így lett végül Orbán jóbarátja, Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere, akinek már nem voltak aggályai a telek olcsó átjátszása ellen). A cikk szerint a stadion nagyrészt adóból, illetve a kormánnyal jóba lenni igyekvő cégek adományaiból épült. Idézik a korábbi polgármestert, Varga Györgyöt is, akit azóta rendszeresen vegzál az adóhatóság. – Amikor gyerek voltam, az édesapám a kommunizmusban mindig azt mondta: ne félj, mert te már egy jobb világban fogsz élni. Most ugyanezt ismételgetem én is a gyerekeimnek.

A cikk szerint az EU többé-kevésbé elfogadta Orbán játékszabályait, továbbra is jók a kilátásaink az új uniós támogatási ciklusban megszerezhető pénzek lehívására. Az USA viszont kifogást emelt a kormányzati korrupció miatt, és hat tisztségviselő ellen beutazási tilalmat rendelt el. A lakosság is elkezdte hallatni a hangját, például a netadó elleni tüntetésekkel, és a tiltakozásoknak a Fidesz fizette meg a politikai árát, jelentős népszerűségvesztés formájában. Februárban pedig a kétharmados többséget is elveszítheti a kormány a veszprémi választáson.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.