Külföldiek földszerzése? Be van fejezve, nincs, nem lesz!

Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot - legalábbis Orbán Viktor szerint, aki Cegléden azt mondta, megfontolják, hogy a földtörvény is legyen kétharmados jogszabály, ugyanakkor hozzátette: "győzelemre készülünk, úgyhogy a vészforgatókönyveknek még nem jött el az ideje".

Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Cegléden, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

"Ha nem hátrálunk meg, ha nem hagy el az erőnk", 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa - jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. A jogszabály modern agráriumot teremt majd, a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt - fogalmazott a ceglédi művelődési központ színháztermét megtöltő fiatal gazdák előtt.

A külföldiek termőföldszerzéséről szólva Orbán Viktor nyomatékosította: az új földtörvénnyel ez "be van fejezve, nincs, nem lesz". A kabinet ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazza majd, mint Franciaország és Ausztria. "Aki a nyugati határszélről jött, az menjen át az osztrák területre, és próbálkozzon meg" ott a termőföldvásárlással; egy négyzetmétert nem tud majd venni - mondta.

A földtörvény céljai között említette "a zsebszerződéssel kilopott földek" visszaszerzését is, ugyanis bár újakra nincs lehetőség, de a régi zsebszerződéseket is ellenőrzés alá veszik, és megszüntetik őket - tette hozzá. A jogszabály harmadik fontos eleme, hogy megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól, továbbá - folytatta a miniszterelnök -, "korlátozzuk és visszametsszük a nagybirtokot", a birtokarányok módosításának célja pedig a középbirtokosság megerősítése.

Arra a magoszos felvetésre reagálva, hogy a földtörvény legyen kétharmados jogszabály, a miniszterelnök azt mondta, megfontolják a javaslatot, "de győzelemre készülünk, úgyhogy a vészforgatókönyveknek még nem jött el az ideje".

Orbán Viktor előadásában szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. "Zavarórepülések mindig voltak, mindig lesznek. Ahol hús van, légy is van" - fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban, hozzátéve, hogy nem sétagaloppról, hanem folyamatos küzdelemről van szó, de - biztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert - "tessék még több földet elvenni a hosszú távú gazdálkodási szerződésekből, és odaadni újaknak". Példaként említette, hogy Csongrád megyében ma 45-ször, Győr-Moson-Sopronban pedig 20-szor annyi a földhasználó, mint 2012 előtt volt. "Ne engedjük, hogy a médiabotrányok meg balhék eltereljék a figyelmünket a lényegről" - jelentette ki.

A kormányfő üdvözölte az agrárkamara újjáalakítását, az érdekképviselet ideiglenes vezetőjét, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselőt pedig arra kérte, nagyarányú változásokat hajtson végre. "Minél nagyobb a változás, annál nagyobb a bónusz" - jegyezte meg. Beszélt a keleti nyitás politikájának az agráriumot érintő részéről is, és beszámolt arról, hogy két év alatt 70 százalékkal nőtt az élelmiszer-ipari export Oroszországba. "Ez a keleti nyitás (...), el kell adni, amit megtermelünk" - magyarázta.

A miniszterelnök egyúttal azt is jelezte, hogy megtették az előkészületeket az agrárbank létrehozására, de mindaddig nem lehet megnyitni, amíg nem tudni, milyen hiteltermékeket érdemes kínálnia a gazdáknak. Bejelentette továbbá, hogy döntött a kormány az öntözési hivatal létrehozásáról, mert új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági vízgazdálkodást. A vita már csak azon van, hogy a közmunkáért felelős Belügyminisztérium vagy a vidékfejlesztési tárca legyen az építtető, az infrastruktúra rendbe hozója. "A fontos az, hogy lesz elérhető, olcsó, öntözésre használható víz, mégpedig sokkal nagyobb területeken, mint ahogy eddig volt" - ismertette.

A kormányfő közölte, a vidéki Magyarország, a földből élők, az állattartók Magyarország életerős részéhez tartoznak, nemzetfenntartók. A fiatal gazdákhoz szólva azt mondta, 2013-ban ki kell bontakoztatni a nekik szóló programot, majd egyúttal generációváltást sürgetett a magyar agráriumban. A kabinet szövetséget ajánl a fiatal gazdáknak, akiknek el kell foglalniuk a magyar vidéket, mert csak így lehet jövőjük - mondta.

Orbán Viktor beszédében felsorolta a kormány eddigi eredményeit is, majd ezek között jelezte, hogy néhány hónap múlva kijelenthető lesz: megszűnt Magyarország egyoldalú energiafüggősége. A következő másfél-két év fontos feladatai között említette a mezőgazdaság jövőjének biztosítása mellett az átlagjövedelem alatti fizetéssel rendelkezők életszínvonalának emelését, valamint "a magyar jövedelmekhez képest kifizethetetlen rezsiköltségek" csökkentését, ezek ugyanis felemésztik a keveset keresők havi bevételének nagy részét. Utóbbival kapcsolatban nagy vitára számít a kormányfő.

A kormányzat meg akarja erősíteni a fiatal gazdatársadalmat és elkötelezett a fiatalok támogatása mellett – hangsúlyozta a ceglédi rendezvényen felszólaló Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy az új közös agrárpolitika kialakítása nyomán a fiatal gazdák minél nagyobb arányban részesedjenek majd a támogatásokból.

Jakab István, a Magosz elnöke, a parlament alelnöke beszédében úgy fogalmazott, az új földtörvény a jövő alapja, azt úgy kell elfogadni, hogy az az elkövetkező időszakban a vidéken élők számára biztonságot jelentsen; a törvény a helyben lakó gazdák érdekében születik meg.

Orbán Viktor érkezik Földi László ceglédi polgármesterrel beszélgetve a Magosz ifjúgazda-tagozatának kongresszusára
Cegléd, 2012. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Földi László polgármester (Fidesz, b3) érkezik a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusára Cegléden 2012. október 13-án. MTI Fotó: Bugány János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.