Külföldi lapok: a magyar kormányfő a politikai senkiföldjére manőverezte magát

Gyurcsány megy és maradni akar; Magyarország kormánya az összeomlás előtt. Címek néhány külföldi lapból. A szlovák Sme azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő párton belül szeretne erősödni, az osztrák Der Standard pedig ironikusnak nevezi, hogy egy igazmondó beszéd az a fő ok, ami Gyurcsány Ferenc ellehetetlenüléséhez vezetett.

Gyurcsány Ferenc kitűnő taktikus, az ő számára lemondásának bejelentése az adott helyzetben valószínűleg "a lehető legjobb húzás" - véli a Sme című szlovákiai véleményformáló napilap friss kommentárjában. "Ha a kormányzó szocialista párt két héten belül nem találja meg utódját, Gyurcsány erősebb pozícióban marad kormányfő, s párton belüli ellenzéke hallgatásra kényszerül. Ha beleegyezésével megtalálják az utódot, Gyurcsány pártelnökként szilárdan ellenőrizni tudja majd őt. Döntését ráadásul személyes áldozatnak állítja be egy olyan helyzetben, amikor szükség van az egységes cselekvésre. Ez visszaadhatná neki a közvélemény rokonszenvét és előkészítheti későbbi visszatérését" - írja az újság (s látványosan nem veszi figyelembe Gyurcsánynak azt a kijelentését, hogy nem ő marad a kormányfő - A szerk.)

A Sme szakírója szerint az ország szempontjából a fejlemények már nem ígérnek olyan sokat, s ha Gyurcsányt újabb szocialista politikus váltja fel, valószínűleg nem lesz komolyabb változás, a kormány továbbra is tehetetlen marad.

"Ha Gyurcsányt egy pártok felett álló szakértő váltja fel - erről beszélnek is - akkor remény van arra, hogy keresztülvihet legalább néhány reformot, amelyek nélkül Magyarország a szakadék felé tart. Az ilyen személynek azonban számolnia kell azzal, hogy a gyáva és számító parlamenti pártok kaszkadőrnek fogják tekinteni, aki megcsinálja azt, amit ők nem mernek. A háttérben talán támogatni fogják, de nyilvánosan ütni-verni, nehogy a kormány lépései a közvélemény szemében ártsanak nekik" - zárja kommentárját a Sme.

A Hospodárské Noviny című befolyásos cseh politikai és gazdasági napilap szerint Gyurcsány távozik is meg nem is, mert lemondásának bejelentése napján a kormánypárt elnökévé választották.

"Ez inkább azt jelzi, hogy szeretné megőrizni döntő befolyását a pártra és a kormányra, függetlenül attól, ki áll majd a kormány élén" - húzza alá az újság. Megjegyzi: a szocialistáknak a kisebb pártokkal együtt elegendő többségük van a parlamentben ahhoz, hogy elutasítsák a jobboldali ellenzéknek az előre hozott választásra vonatkozó követelését.

A válság sújtotta Magyarországra a kommentár szerint "néhány hét bizonytalanság vár".

Bármi volt is Gyurcsány Ferenc 2006-os hazugságbeszédének a célja, szavahihetőségét akkor súlyos csapás érte, amit többé nem tudott kiheverni - írta A hazugságbeszéd átka című kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung tekintélyes svájci lap. A lap a címoldalon Gyurcsány Ferenc fotójával illusztrált, Magyarország kormánya az összeomlás előtt című tudósításban számolt be a hétvégi eseményekről.

A cikkíró szerint a lemondását váratlanul felajánló kormányfő most nem hazudott, amikor arról beszélt, hogy ha a változásokhoz szükséges stabil parlamenti többségnek ő maga az akadálya, akkor meg akarja szüntetni ezt az akadályt. "A keserű igazságot mondta ki, mert valóban akadályt jelent a személye, akárcsak ellenfeléé, a Fideszt vezető Orbán Viktoré. A kormányfő ezúttal levonta a konzekvenciákat, nem úgy, mint a hazugságbeszéd idején" - vélekedett a kommentátor.

A gazdasági és a pénzügyi válság különösen keményen sújtja Magyarországot, írja az újság, jóllehet az ország gazdasága már korábban is rossz állapotban volt...Tavaly októberben csak az Európa Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítségével lehetett elkerülni az államcsődöt. A kikötések, amelyeket az országnak most teljesítenie kell, szigorúak. "De Izlandtól és Lettországtól eltérően, ahol a kormányok a globális pénzügyi és gazdasági válság hatására omlottak össze, Gyurcsány vesztét a hazugságbeszéd politikai következményei okozták. A miniszterelnöknek végül már alig volt támogatottsága a lakosság részéről" - jegyezte meg a tekintélyes lap.

Az újság szerint az ország politikailag sincs jó állapotban. Egyre szaporodnak a romákhoz tartozók elleni halálos támadások és a neonáci csoportok felvonulásai a kisebbség lakta településeken. A Szlovákiával fenntartott kapcsolatok mélyponton vannak. Mindenekelőtt azonban az ország két kiengesztelhetetlen táborra szakadt, részben annak a szelíd átmenetnek a következményeként is, amely húsz évvel ezelőtt a kommunizmusból a demokráciába vezetett. Mindkét blokk, az egyik oldalon a szocialistákkal, a másikon a Fidesszel, kérlelhetetlenül és kíméletlenül hadakozik a másik ellen. Gyakran az ország érdekei elé helyezik pártpolitikai és taktikai megfontolásaikat.

Szintén nagy teret szentelt a magyar belpolitikai fejleményeknek a Der Standard liberális osztrák lap, amely Gyurcsány megy és maradni akar címet adta budapesti tudósításának. Az újság munkatársa kommentárjában ironikusnak nevezte, hogy Gyurcsány bukása pont egy olyan beszéddel kezdődött, amelyben az igazat akarta elmondani, de azt senki sem óhajtotta meghallani. A kormányfő népszerűsége a feneketlen mélységbe zuhant, de ő mégsem gondolt a távozásra. Talán ki is húzta volna a 2010-es választásig, ha nem szól közbe a válság. A cikkíró szerint "végül már sem a miniszterelnök, sem az általa vezetett szocialisták nem látták értelmét a további pepecselésnek. "Az mindazonáltal meglepte a politikai megfigyelőket, hogy a lelépés ilyen hamar bekövetkezett" - fűzte hozzá.

Az újság megszólaltatta Bayer József politológust, aki elmondta, hogy Gyurcsányra az utóbbi időben már minden oldalról nyomás nehezedett. Szembesülnie kellett azzal, hogy a lakosság sokat nem fogadott el reformjavaslatai közül, és hogy nem tudta meggyőzni programjáról az embereket.

A konzervatív Die Presse budapesti tudósítója szerint a kormányfő visszalépése sokak számára nem okozott meglepetést, a döntés már jó ideje a levegőben lógott. Rámutatott, hogy hajlíthatatlan magatartásával Gyurcsány a politikai senkiföldjére manőverezte magát, és a legvégsőkig kitartott amellett, hogy a súlyos gazdasági válságot radikális szociális megszorítások nélkül is meg lehet oldani. Az ellenzék ezzel szemben már régóta azon a véleményen van, hogy a krízis leküzdése radikális reformokat követel. Gyurcsány lemondásával esély nyílt arra, hogy szakértői kormány alakul, amely drasztikus takarékossági kurzust vezet be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.