Külföldi donorszív magyar betegnek

Először kapott külföldről felnőtt donorszívet egy magyar beteg az Eurotransplanttól. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő, 46 éves nőt április közepén műtötték a Semmelweis Egyetem Városmajor Klinikáján.

Az asszony 11 napja volt a magyarországi szívtranszplantációs várólistán, amikor állapota miatt fel kellett tenni az Eurotransplant sürgősségi listájára. A szakértők által is szigorúan ellenőrzött listára a legsúlyosabb, közvetlen életveszélyben lévő, szívátültetésre váró betegek kerülhetnek fel. Már a következő naptól több szervjelentés érkezett, ám egyik sem volt alkalmas beültetésre, mígnem április 21-én egy minden vonatkozásban alkalmas donorszervet ajánlottak fel.

A szervkivételi teamet repülőgéppel szállították a donort ápoló kórházhoz legközelebbre eső repülőtérre, ahonnan az illetékes nemzeti donorszervezet gépkocsijával jutottak el a repülőtértől 80 km-re lévő kórházba. Mint arról Dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója elmondta: a szív kiemelése pár perccel hajnali öt óra előtt megtörtént. Innen indult a versenyfutás az idővel, ám a donorszív – külföldön történt – megállítása után 220 perccel újra dobogni kezdett, de Budapesten, a magyar beteg mellkasában.

Az újszíves beteg minden vonatkozásban kielégítő állapotban van, és várja a klinikáról történő elbocsájtását.

Áprilisban öt sikeres szívátültetésre került sor a Városmajori Klinikai Tömbben. Az 1992. január 3-án elvégzett első sikeres magyarországi szívtranszplantáció óta 200 beteg kapott új szívet a klinika falai között. Idén ez idáig kilencen. Az Eurotransplanthoz történt magyar csatlakozás egyedüli lehetőséget kínál a hazai szívtranszplantációs várólista legsúlyosabb állapotban lévő betegei számára, hogy a lehető legrövidebb időn belül megfelelő donorszívhez juthassanak. Számukra egyedül ez a lehetőség jelentheti a gyógyulást!

Az Eurotransplantnak köszönhetően a napokban egy gyermekvesét is sikeresen átültettek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján. Ez a műtét is zavartalan volt. A kislány, feltehetően, a következő héten elhagyhatja a klinikát.

Képünk illusztráció
2010. november 16. Műtét. Operáció. Egészségügy. Petrefy kórház VII ker. Urológia műtét. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.