Kulcsár 'tiszta lappal' kezdheti

A Kulcsár-ügy elsőfokú eljárásának megismétlését indítványozza a vádhatóság, mert álláspontja szerint se a bizonyítás, se a történtek minősítése nem volt megfelelő. Azaz kétséges, hogy az exbróker cselekedte kimeríti-e egyáltalán a sikkasztás tényállását.

Az új eljárásról nyilatkozva Nagy Gábor, Kulcsár Attila ügyvédje elmondta: a birtokába került, több mint félszáz oldalas ügyészségi indítvány szerint az elsőfokú ítéletben rögzített tényállás oly mértékben felderítetlen, hogy az a másodfokú eljárásban már nem korrigálható, ezért a Fővárosi Bíróság egy másik tanácsának kell a bizonyítást újra teljes körűen lefolytatnia Kulcsár Attila és társai ügyében, kivéve egyetlen, a vádbeli cselekményekben nem túl jelentős szerepet játszó vádlottat.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség úgy véli: az elsőrendű vádlott esetében a sikkasztás minősítése is súlyosan aggályos, miután e bűncselekmény törvényi tényállásának két eleme, az idegen dolog rábízása, illetve az azzal sajátjaként történő rendelkezés is hiányzik. További bonyodalmakat jelenthet az eljárás folytatásakor, hogy bár az ügyészség jelzi azt is, miszerint más vagyon elleni bűncselekmény gyanúja felmerülhet Kulcsár Attila vonatkozásában, azokra azonban pótkiadatást kell kérni Ausztriából.

Kulcsár Attila védője megjegyezte, a maga részéről védence vonatkozásában tárgyszerűnek, korrektnek, szakmailag igényesnek tartja az ügyészség új eljárásra irányuló indítványát, és maga is ezt fogja kérni a másodfokú bíróságtól. A Fővárosi Ítélőtábla sajtóhírek szerint tavasszal tárgyalhatja a Kulcsár-ügyet.

Nagy Gábor elmondta azt is, rövidesen konzultál védencével az ügyészségi fellebbezésről, és ezután terjesztik elő a kényszerintézkedés megszüntetésére vonatkozó kérelmet. Kulcsár Attilát tavaly augusztusban, amikor első fokon, nem jogerősen 8 év szabadságvesztést kapott, tekintettel a büntetés mértékére és a szökés, elrejtőzés veszélyére, a Fővárosi Bíróság lakhelyelhagyási tilalom helyett előzetes letartóztatásba helyezte.

Az ügyvéd szerint azonban most, hogy az elsőfokú ítélet alapjaiban kérdőjeleződött meg, és a büntetőper befejezése is jelentősen elhúzódhat, teljesen indokolatlan lenne védencét továbbra is a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel sújtani.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány kapcsán 2006 májusában kezdődött el a büntetőper, amelyben 2008 augusztusában a Fővárosi Bíróság első fokon, sikkasztás miatt nyolc év börtönre ítélte Kulcsár Attilát, további hat vádlottra szintén letöltendő, nyolcra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, két embert pedig felmentett.

A Kulcsár-per első fokú ítélethirdetésén
A Kulcsár-per ítélethirdetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.