Kulcsár-ügy: új eljárásra utasított az ítélőtábla

Ítéletet ígértek, ehelyett az történt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra utasított a Kulcsár-ügyben. Kezdődhet minden elölről.

Újrakezdődik a Kulcsár-ügy, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított. Egyúttal a másodfokú bíróság megszüntette Kulcsár Attila elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2005-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség elsősorban az Ausztriában kézre kerített Kulcsár Attila, a K & H Equities egykori brókerének ügyészségen tett saját magát és másokat is terhelő vallomásai alapján.

A vád szerint Kulcsár Attila mintegy 23 milliárdos sikkasztást követett el azzal, hogy ügyfelei, állami vállaltok és magáncégek pénzét forgatta jogosulatlanul.

A Fővárosi Bíróság 2008-ban hozta meg elsőfokú ítéletét, amelyben Kulcsár Attilát 8 év szabadságvesztésre és 230 milliós vagyonelkobzásra ítélte és elrendelte előzetes letartóztatását. További hat vádlott kapott még letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint másfél milliárdos vagyonelkobzást.

A fellebbezések folytán másodfokra került ügyben a vádhatóság és Kulcsár felderítetlenség miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást indítványozott, tucatnyi más vádlott azonban ártatlanságát hangoztatta és felmentést kért.

A másodfokú tárgyalásokon Kulcsár arról beszélt: ügyfelei többsége tudta, hogy szabálytalan ügyletekben működik közre és ezért ellenszolgáltatást kért és kapott, védője pedig arra célzott, hogy a sikkasztás minősítése a brókercég érdeke volt, azért, hogy a biztosítás megtérítse a kárt. Ugyanakkor az elsőrendű vádlott társai, egykori ügyfelei szerint egyedül Kulcsár ügyészségen furcsa körülmények között tett vallomása szól ellenük.

Az ítélőtábla mai döntésének következtében még évekig eltarthat a Kulcsár-ügy jogerős lezárása.

 

Kulcsár-ügy: új eljárásra utasított az ítélőtábla
Kulcsár Attilát elővezetik a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.