Kukorellynek fizetnie kell

Kukorelly Endrének meg kell fizetnie a a Közgép demonstráció miatt kiszabott szabálysértési bírságot.

Hatályban tartja a fővárosi XX-XXI-XXIII. kerületi bíróság a Kukorelly Endre volt LMP-s országgyűlési képviselővel szembeni szabálysértési bírságot, amelyet a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt szabott ki. A bíróság szerdai, budapesti nyílt tárgyaláson hozott végzése ellen nincs helye fellebbezésnek.

A bíró a végzés ismertetésekor elmondta: az ügyben a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság szabott ki 101.800 forintos bírságot, mert Kukorelly Endre a Közgép Zrt. területén 25 társával július 11-én figyelmeztető demonstrációt tartott, és azt a rendőrség felszólítására sem hagyták abba, holott figyelmeztették őket, hogy ha nem távoznak, rendőri intézkedéseket hajtanak végre velük szemben. A bíróság szerdán további három demonstráló ügyében is döntést hoz.

Nem ért egyet a bíróság a Közgép területén tartott LMP-s demonstrációval kapcsolatban hozott végzésével és számba veszi az esetleges jogorvoslati lehetőségeket Schiffer András ügyvéd, a párt országgyűlési képviselője. A politikus a bíróság döntése után nyilatkozott szerdán.

Schiffer András úgy fogalmazott: megvizsgálják, milyen "rendkívüli jogorvoslati lehetőség áll még nyitva" ebben az ügyben. A volt képviselőre 101.800 forintos bírságot szabtak ki, amiért a Közgép Zrt. területén 25 társával július 11-én figyelmeztető demonstrációt tartottak, és azt a rendőrség felszólítására sem hagyták abba. A jogorvoslati lehetőség számbavétele ugyanakkor "politikai döntést is fog igényelni" - fogalmazott.

Az ügyvéd rámutatott: a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség csak akkor lehet, ha van jogszerű intézkedés. Egy ilyen szabálysértési ügyben az eljáró hatóság és az ügyet tárgyaló bíróság nem háríthatja el magától annak eldöntését, hogy jogszerű intézkedés történt-e vagy sem - jegyezte meg.
Kiemelte, a Közgép területére szóló birtokvédelmi határozat nem állt még a rendőrség rendelkezésére az intézkedéskor, erre való hivatkozással nem lehetett volna eltávolítani a demonstrálókat. Furcsának nevezte azt, hogy miközben egy egyszerű ember birtokháborítás miatt jó esetben 30 napon belül várhatja a hatóság intézkedését, addig jelen esetben "Magyarországon példátlan gyorsasággal" a Közgép Zrt. 12 órán belül birtokvédelemben részesült, sőt a rendőrség az erről szóló határozatot meg sem várva eleve birtokvédelemben részesítette a vállalatot.

Hozzátette: a hatóság elismerte, hogy nem volt oszlatás, és nem tudott megjelölni olyan szabálysértési tényállást, amit "önmagában az ücsörgés valósít meg". Mint mondta, nem derült ki a Közgép udvarán történő rendőri felszólítás során, hogy konkrétan milyen szabálysértésre gondolt a hatóság, és ezt a tárgyaláson sem tudták megmondani. Jogállamban pontosan megjelölt tényállás alapján és jogszabályok által meghatározott eljárási keretek között járhat csak el a rendőrség és a bíróság. A cég telephelyének területén ülő képviselők, aktivisták semmiféle munkafázist nem akadályoztak, "a személyek és áruk szabad áramlása tökéletesen megvalósulhatott".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.