Kubatov-affér: titkolják, miért igazoltatták a munkatársainkat

Kifejezett kérésünk ellenére sem árulta el a rendőrség, milyen szabály- vagy törvénysértéssel vádolta meg munkatársainkat az a feltehetőleg Fidesz-közeli ismeretlen, aki vasárnap Veszprémben rájuk hívta a rendőrséget, miután megpróbáltak interjút készíteni Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával.
Nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a különböző rendőri intézkedéseknél milyen rangú rendőri vezetőnek kell jelen lennie. Nem is tiltja semmi, hogy vezető beosztású rendőr részt vegyen egy igazoltatáson, esetleg maga végezze el azt. Ipsits Csaba, Veszprém rendőrkapitánya vasárnap csak azért volt jelen, amikor a rendőrség Kubatov Gábor munkatársai telefonhívására „intézkedtek" munkatársainkkal szemben, mert ő volt az időközi országgyűlési választás lebonyolításával összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtásának kijelölt parancsnoka. Ezt válaszolta a Népszabadságnak az ORFK sajtószolgálata és Kontrát Károly belügyi államtitkár is a parlamentben az őt interpelláló Gőgös Zoltán (MSZP) képviselőnek.
Kubatovtól szerettnk volna kérdezni, de nem lehetett
Kubatovtól szerettünk volna kérdezni, de nem lehetett
Kovács Klára / Népszabadság

Kérdéseinkre, hogy mi volt az intézkedés oka, ki tett bejelentést, és abban mivel vádolta meg munkatársainkat, a rendőrség nem volt hajlandó válaszolni. Azt írták, a rendőrök „intézkedési kötelezettségüknek tettek eleget, amikor a bejelentés alapján a helyszínre vonultak, és ott megkezdték tevékenységüket". Majd jelezték: „annak érdekében, hogy a helyszínre irányított rendőrök meg tudják állapítani, megfeleltek-e a bejelentésben foglaltak a valóságnak, valóban fennállt-e jogsértő cselekmény gyanúja, szükséges volt az igazoltatás, valamint a felvilágosítás kérés. Téves azon állítás, mely szerint munkatársaikkal szemben intézkedtek a rendőrök, tekintettel arra, hogy egy személy igazoltatására került sor, éppen azért, mert megállapították, hogy nem történt jogsértés".

Nos, valójában intézkedtek. Igazoltattak ugyanis, márpedig a törvény a rendőri intézkedések felsorolásakor az első helyen említi (29 paragrafus) az igazoltatást.

Miután a rendőrök megállapították, hogy kollégáink semmiféle szabálysértést vagy bűncselekményt nem követtek el, talán joggal voltunk kíváncsiak, mire fel hívták ki a rendőrséget. A vakriasztásokra (amikor egyesek szórakozásból riasztják a készenléti szolgálatokat) máskor oly kényes rendőrséget azonban most nem zavarta, hogy a választások rendjének fő felelősével az élen, valakik feleslegesen dolgoztattak egy járőrpárt.

Abban biztosak vagyunk, hogy nem azért jöttek ki, mert bejelentést kaptak, hogy egy fotós és egy videós semmi rosszat nem csinál a titkos választási bázisuk környékén. Azt meg csak remélni merjük a válaszok fényében, hogy nem azért igazoltatták munkatársainkat, mert Kubatovék így akarták megtudni, hogy ki volt az a szemtelen nőszemély és az a fotós, aki az utcán kérdésekkel merte zaklatni a Fidesz pártigazgatóját, és le merte fotózni őt.

Kontrát és a rendőrség szerint tehát minden rendben volt, a rendőrség jogszerűen és szakszerűen járt el, munkatársainkat nem zaklatta. Miután sem akkor, sem azóta nem tettek panaszt, Kontrát szerint semmi jogsértő nem történt.

Persze a panasztétel határideje sem járt még le.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.