Kritikus tömeg két keréken

Több ezer kerékpáros vett részt a csütörtökön nem sokkal fél 7 után rajtolt Critical Masson. A start a Feneketlen-tónál, a cél és a bringaemelés a Hősök terén volt.

Az útvonal, mint tavaly, az idén is kötetle volt, de a kerékpárosokat továbbra is a közlekedési szabályok fokozott betartására buzdították.

A legtöbb bringással a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon találkozhatott a többi közlekedő, errefelé rendőri kísérettel tekertek a résztvevők. Az eseményt Robert Milders, Hollandia nagykövete nyitotta meg a Budai Parkszínpadnál; üdvözlőszavai után elmondta, hogy véleménye szerint Budapest ideális város a biciklizéshez, „majdnem annyira, mint Hollandia”, majd sok sikert kívánt a mozgalom céljaihoz.

Az MTI helyszíni tudósítója nem tapasztalt fennakadást az induló tömegben a Kosztolányi térnél, bár a legtöbb kerékpáros a Bartók Béla utat választva csak lépésben tudott haladni. A két szélső sávot teljes szélességében elfoglalták a biciklisták, de a buszok és villamosok zavartalanul tudtak közlekedni.

A zöldpólós szervezők mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy szabályosan, a forgalomban, és ne a járdán tekerjen, valamint lámpát is kapcsoljon be sötétedés után. Nyomatékosították a szervezők azt is, hogy rendőri ellenőrzésekre lehet számítani a felvonulás alatt. 

A Critical Mass civil kezdeményezés célja a kerékpározás teljes jogú beillesztése a hétköznapi városi közlekedésbe, valamint a város forgalmi terheltségének és a szmognak a csökkentése. A szervezet honlapján emlékeztet: a Critical Mass mozgalom érveinek súlyát a városi benzinkutak tábláin épp a felvonulás hetében felbukkanó, 400 forint feletti üzemanyagár is erősíti.

Figyelemfelkeltő akciójukat 2004 óta évente kétszer – áprilisban a Föld Napján és szeptemberben az Autómentes Napon – rendezik meg Budapest belvárosában és számos vidéki városban. Deklaráltan politikamentes akciójukkal nyomást kívánnak gyakorolni a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének érdekében.

A Critical Mass felvonuláshoz egyéb programok is kapcsolódnak a fővárosban. A starthoz közeli Tranzit kávézóban "Én és a biciklim" címmel bringás fotókiállítást lehetett megtekinteni. Este 8-tól pedig a Hősök terén, a Szépművészeti múzeum előtt, a Budapesti Fesztiválzenekar várta a beérkező kerékpárosokat és „tust húz” a bringaemeléshez. Fél 9-től ugyanitt a PASO, majd később a városligeti Kertemben DJ Suevo szórakoztatja a közönséget a holland nagykövetség szervezésében.

Az indulásnál is megvolt a hagyományos bringaemelés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.