Kritikus tömeg a Margit-hídon: 'Arra folyik, amerre tud'

Dudáló autósok, csilingelő bringások, villogó rendőrök, óriási dugó - egyszóval, a szokásos kritikus tömeg mindkét oldalon. Ez a látvány a Margit-hídon kedd délután, a kerékpárosok tüntetésén.

Ezúttal a Margit-híd felújításának tervezése során beígért, majd állítólag "kifelejtett" kerékpársáv miatt tüntettek a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass szervezésében.

A bringások - több százan - szabályosan (!) közlekedve demonstrálták, milyen cudar jövő vár a hídjárókra a felújítás után. Mert az ugyan igaz, hogy a híd északi oldalán kétirányú gyalogos- és kerékpárút épül, de csak ott; a déli oldalra beígért egyirányú bringasáv ugyanis a legutóbbi tervekről már hiányzik, holott - ahogy arra László János, a kerékpárklub elnöke felhívta a figyelmet a hídról szónokolva - ezt megígérték nekik az előzetes tárgyalásokon.

Kérdés persze, hogy miért is olyan nagy baj, hogy - autós szemüvegen át szemlélve a konfliktust - nem lesz szinte az egész hídból kerékpárút? Hát azért, hangzik az indoklás, mert ebben az esetben (mármint amennyiben a legutóbbi terveknek megfelelően, csak az észkai oldalon épül kerékpársáv) azok a bringások, akik nem a Margit-szigetre mennek, hanem Pestről Budára vagy vissza, azoknak szám szerint nyolc lámpás kereszteződésen kellene átkelniük, közben kétszer leszállniuk és tolniuk a kerékpárt, ráadásul a híd hosszának kétszeresét kell megtenniük - a következő fél évszázadban. Mind a budai, mind pedig a pesti hídfőnél hatalmas kerülővel tudnának csak szabályosan felmenni a kerékpárútra a bringások - ha szabályosan akarnak közlekedni.

A városháza egyébként a demonstrációt megelőzve közölte: "10 hónapja dőlt el, hogy a kerékpáros szervezetek által kért három helyett csak két biciklisáv fér el a hídon. A kerékpárút kialakítása érdekében jelentős költséggel kiszélesítik a Margit híd sziget felőli oldalát. A déli oldal szélesítésére azonban műemlékvédelmi és műszaki okokból nincs lehetőség." Ez azonban a CM szerint nem igaz; folyamatosan hitegették őket a városházán, mondták, aztán egyszerűen átverték őket.

Amennyiben marad a mostani városházi terv, akkor a kerékpárosok jó része valószínűleg nem fogja betartani a nehézkes szabályokat, és továbbra is a járdán, vagy az autóúton halad majd, a déli oldalon. Sinya, a CM egyik fő szervezője ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak: a bringás olyan, mint a víz: arra folyik, amerre tud.

Critical Margit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.