A nyomkövető lehet az LMP nagy próbája

Miután az LMP vezetése szeptember 13-án bejelentette a párt menekültügyi javaslatait, a Csongrád megyei szervezet különvéleményt fogalmazott meg, bírálva a csomagban szereplő nyomkövetők használatát, aminek a megyei elnökség felfüggesztése lett a következménye. Az ügy a zöldpárton belül a bázisdemokratikus elvek működőképességének próbája lehet.

Az LMP alapszabálya több támpontot is ad a konkrét eset értelmezéséhez, a helyzet mégsem egyértelmű. Az alapdokumentum rögzíti a sokszínűség elvét, amely szerint a párt „nem törekszik arra, hogy minden kérdésben kötelezően képviselendő álláspontot határozzon meg”, azaz önmagában nem bűn, ha egy megyei szervezet az országos pártvezetésétől eltérő véleményt fogalmaz meg.

A dokumentum kitér rá: ha a kiemelt értékválasztások listáján szereplő valamely kérdésben egy tag meggyőződése eltér a pártállásponttól, a tagtól elvárható, hogy csak abban az esetben hangoztassa nyilvánosan az eltérő véleményét, ha a párt belső fórumain minden eszközt kimerített. Hogy mi van az említett listán, az az alapszabályból nem derül ki, azt pedig az országos pátvezetés vitatja, hogy a csongrádiak kihasználtak volna minden belső fórumot a különvéleményük ismertetésére, mielőtt az országos nyilvánosság elé léptek.

Íme a vita tárgya: a nyomkövető
Íme a vita tárgya: a nyomkövető
Kovács Attila / MTI

A csongrádi szervezet vezetői viszont azt állítják: az LMP Országos Politikai Tanácsának (OPT) ülésén, ahol a menekültügyi javaslatokról döntöttek, a delegáltjuk azért nem vett részt, mert akkor még nem rendelkezett érvényes mandátummal (nem sokkal az ülés előtt volt a választás, ezért az OPT állítólag csonka formában ülésezett). A nem delegált párttagoknak 24 órával az ülés előtt jelezniük kell részvételi szándékukat – a menekültügyi javaslatcsomag viszont (benne a kritika tárgyát képező nyomkövetős megoldással) a csongrádiak szerint csak előző nap vált ismertté, így nem volt rá idő, hogy a megyei szervezet megvitassa, és esetleg dönthessen a részvételről.

Az országos elnökség mindenesetre felfüggesztette három Csongrád megyei elnökségi tag (Buchholz Norbert, Ladányi László és Berta Árpád), valamint a nyomkövetők ellen tiltakozó közleményt kiadó Szentistványi István tagságát. Az alapszabály alapján ilyenkor 60 napon belül fegyelmi eljárást kell tartani, és határozatot kell hozni a felmentésről vagy a büntetésről (ami akár kizárás is lehet). A fegyelmi testületet információink szerint még nem hívták össze.

Úgy tudjuk, a megyei szervezet teljes egyetértésben döntött a különvélemény megfogalmazása mellett, és arra is számítottak, hogy ebből feszültség támad a párton belül. Ugyanakkor a helyi tagság egyöntetűen elutasította a menekültek nyomkövetős megjelölésének gondolatát, és sokan a kilépés lehetőségét is felvetették arra az esetre, ha a vezetés nem nyomatékosítja, hogy nem értenek egyet a javaslatcsomag ezen pontjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.