Krisztus-trilógia: elveszítjük az egyik képet

Meghosszabbított nyitva tartással várja hétvégén az érdeklődőket a debreceni Déri Múzeum, ahol már csak július 13-ig látható együtt a Krisztus-trilógia. A Krisztus Pilátus előtt című kép valószínűleg utazik a tengerentúlra, Kanadába.

Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásait – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo című képeket – együtt először 1995. augusztus 25-én láthatta a közönség a debreceni Déri Múzeumban - írja a dehir.hu. A három alkotást 2010 és 2012 között további két hazai helyszínen, Pécsett és Budapesten, valamint külföldön, Bécsben tekinthették meg a látogatók.
Kanadába viszik - Konyhás István / Népszabadság

Az Ecce Homo a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar üzletember, műgyűjtő, a Krisztus Pilátus előtt pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdonában van. Utóbbi festmény tartós bérleti joga 2014. július végén lejár, s miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel, a képet jövő héten elő kell készíteni a tengerentúli szállításra.

A Déri Múzeum a látogatók várható nagy érdeklődésére való tekintettel július 11-én, pénteken és július 12-én, szombaton délelőtt 10 órától 22 óráig tartja nyitva a Munkácsy-termet. Július 13-án, vasárnap a szokásos nyitva tartás mellett, 10 és 18 óra között látható a Krisztus-trilógia.

Munkácsy Krisztus-trilógiája azokat az érzéseket és esendőségeket eleveníti meg a Bibliából, amelyek minden hívő embert megindítanak. A három kép: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce homo és a Golgota a debreceni Déri Múzeum legértékesebb kiállítási tárgyai. A három nagyméretű kép a 19. század végén, 1881 és 1896 között készült. Elkészítésük pillanatától kezdve hosszas vándorutat jártak be. Olyannyira, hogy a festményeket együtt, egyszerre még maga Munkácsy sem látta. Debrecenben kisebb megszakításokkal, 1995 óta volt látható együtt a Trilógia. Több mint egymillióan látták a három alkotást. Egészen 2007 decemberéig. Akkor a Krisztus Pilátus előtt című alkotást Kanadába, a tulajdonos Hamilton Galériába szállították. Az év végén ugyanis lejárt a Déri Múzeum bérleti szerződése.

Kanadában a Vér, verejték, könnyek című kiállításon 2008 februárja és áprilisa között, mindössze két hónapig láthatta a közönség a Krisztus Pilátus előtt című képet. A galériában nem volt megfelelő méretű falfelület a kép bemutatására, ezért a kiállítás után egy faládában tárolták. A galéria kurátora a Debrecen Televízió kint tartózkodó stábjának 2008 októberében elmondta: méltatlan körülmények között tartják a festményt, ezért új megoldásokon kell gondolkozni.

- Azt hiszem, Magyarországon kellene találni neki egy olyan helyet, ahol folyamatosan megnézhető. Azt kell kitalálnunk, hogy mikor vihető el, mert a kanadai törvények miatt bármikor nem lehet. Bizonyára tárgyalhatunk a kölcsönadás megújításáról, amikor a magyarok el tudnak jönni – mondta akkor Patrick S. Cable, a Hamilton Galéria kurátora.

El is mentek a magyarok. 2009 januárjában Hamiltonba utazott a megyei és városi önkormányzat delegációja. A tárgyalások sikerrel jártak. A megye és a város azóta közösen bérli a festményt a kanadai galériától, évi 50 ezer dollárért. Másfél év után, 2009 júliusában újra együtt volt látható a Trilógia a Déri Múzeumban. Kanadából repülővel, majd kamionokkal szállították Debrecenbe. Végül a tűzoltók segítségére volt szükség, hogy méltó helyére, két társa mellé, a Munkácsy-terembe kerüljön a kép. Most azonban lejárt ez a bérleti szerződés is, s a kanadaiak visszakérik a képet.

Kérdés így már az is, hogy mi lesz a Golgota sorsa. Pákh Imre tulajdonos nemrégiben úgy nyilatkozott, a három képnek Debrecenben kell együtt maradnia. A Golgota letéti szerződése 2013 novemberében lejárt, jelenleg érvényes szerződés nélkül van a debreceni Déri Múzeumban. A tulajdonos elárulta, gyakran jelentkeznek nála olyanok, akik megvennék a képet, ő azonban nem adta senkinek. Eddig. Már a magyar állam is jelezte, hogy megvenné a képet, de mindezidáig nem egyeztek meg a műgyűjtővel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.