Közös megemlékezésre hívnak a "sznagovi gyerekek"

A Magyar Demokratikus Charta megemlékezést tart június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének napján a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájában.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény aláírói a "sznagovi gyerekek": Donáth Ferenc, László és Mátyás, Jánosi Ferenc és Katalin, Losonczy Anna, Rajk László, Szilágyi Júlia, Vásárhelyi István, Júlia, Mária és Tánczosné, Bácskai Vera.

"Közös megemlékezésre hívunk mindenkit a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájához Nagy Imre és mártírtársai, Gimes Miklós, Maléter Pál, Losonczy Géza, Szilágyi József kivégzésének, illetve meggyilkolásának és a többi, a forradalomban való részvételéért halálra ítélt, majd jeltelen sírokba vetett forradalmár 1989. június 16-ai újratemetésének évfordulóján" - írták.

A felhívásban jelzik: sajnos egyre kevesebben vannak közöttünk azok közül is, akik súlyos börtönbüntetéssel és meghurcoltatással fizettek '56-os tevékenységükért, ám mindvégig hűek maradtak a forradalomban képviselt elveikhez és jelentős szerepet vállaltak a független, szabad, az emberi jogok tiszteletére épülő demokratikus Magyarországért küzdő demokratikus ellenzék munkájában, majd a rendszerváltásban.

Közülük többek halálának kerek az évfordulója 2011-ben: az idén 30 éve halt meg Gáli József, 25 éve Mérei Ferenc és Donáth Ferenc, 15 éve Újhelyi Szilárd, 10 éve Vásárhelyi Miklós és 5 éve Litván György. Rájuk és valamennyi, a közélet által egyre inkább feledésre ítélt 56-osra is emlékezni kívánunk június 16-án - írták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.