Közös jelölteket állít az MSZP és az Együtt 2014

Az MSZP és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetői szombaton megállapodtak arról, hogy a jövő évi parlamenti választásokon minden választókerületben közös jelöltet állítanak. A miniszterelnök-jelölésről egyelőre nem volt szó. A konfliktusok kezelésére "forródrót" jön létre Bajnai és Mesterházy között.

Négypontos együttműködési megállapodást kötött az MSZP és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség, pontosabban Mesterházy Attila és Bajnai Gordon a szocialisták választmányi ülésén; ezzel határozott lépést tettek az őszre tervezett ellenzéki összefogás felé.

Abban a két politikai erő vezetője egyetértett, hogy az Orbán-rendszer leváltása nemzeti érdek, a választási győzelemhez pedig ellenzéki összefogás szükséges. Ezért megállapodtak abban, hogy 2014-ben egy közös demokratikus jelölt fog állni a Fidesz jelöltjével szemben, az addig hátralévő időközi választásokon pedig egyeztetett módon történik majd a jelöltállítás és a kampány.

Emlékezetes, korábban Dunakeszin indult először éles helyzetben az E14-PM szövetség, az általuk támogatott független jelölt pedig második helyen végzett, negyedikre helyre szorítva a szocialisták indulóját. Amiatt, hogy az E14-PM „ráindított” a szocialisták jelöltjére, volt is némi – már-már személyeskedésig is menő – nézeteltérés a két politikai erő között.

Bajnai és Mesterházy abban is megállapodtak, hogy közös felelősségük nem gyengíteni egymást és az összefogásban érintett partnereket a politikai akciókkal. Az elfogadott negyedik pont hasonló „megnemtámadási szerződés”, vagyis sem a szervezetfejlesztést, sem a tagtoborzást és jelöltek kiválasztását nem fogják egymás rovására végezni. Utóbbi pont azért fontos, mert Bajnai Gordon nemrég azzal utasította vissza az MSZP meghívóját a mielőbbi egyezségkötésre, hogy júniusig mindenkinek rendeznie kell saját szövetségi politikáját (ez egyesek szerint elsősorban a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val való összebútorozásáról és annak milyenségéről szól), de a következő hónapokat a bizonytalan tömegek megszólítására és a saját bázis megerősítésére is használni kell. Az E14-PM országjárásra is indult, az utóbbi napokban az ország déli régióiban tartottak fórumokat.

A lapunknak nyilatkozó szocialista és E14-párti forrásaink egybehangzóan elégedettek voltak a találkozóval. „Gordon meghívását azért kezdeményeztük, hogy a rólunk, de nélkülünk való beszédmódnak véget lehessen vetni. Tudtuk, hogy sok a gerjesztett indulat és tévhit velünk kapcsolatban: ezeket Gordon rendre meg is kapta, meglehetősen harcias kérdések, bírálatok formájában. A nagy részükről kiderült, hogy hazugság, amelyeket megnyugtatóan tudott cáfolni. Jó példa erre az, hogy az E14-PM állítólag országszerte a szocialista politikusokat csábít át, közben meg kiderült, hogy ilyesmi egyetlenegy helyen történt, Baján, Bajnai Gordon szülővárosában, és ott is az adott politikus szabad elhatározásából, nem pedig csábításra” - fogalmazott egyikük.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A választmányon jelenlévők szerint mindkét beszélő a „maga formáját hozta”, Mesterházy Attila harcias és lendületes, Bajnai Gordon higgadt és meggyőző volt. „Kiengedtük a szelepet” - mondta egy ülésről távozó szocialista politikus, hozzátéve: „Ha semmi más nem történt volna, már akkor is eredményes lett volna a mai nap. De történt több is: Attila és Gordon megállapodtak, hogy ezentúl forródróton lesznek, hogy a félreértéseket és a feszültségforrásokat azonnal, az ő szintjükön lehessen kezelni; és, ahogy Attila mondta, ezentúl jobban fogunk vigyázni egymásra. Én most újra elhiszem, hogy 2014-re meg fogjuk csinálni, és reggel, a választmány előtt ebben még nem voltam olyan biztos” - tette hozzá egy másik forrásunk.

Ugyanilyen szellemben kommentálta az eseményeket a volt kormányfő hivatalos Facebook-oldala is, ahol a két politikus sajtótájékoztatóját követően a két politikai vezető közös fotója jelent meg az alábbi poszttal: „Eredményes volt a mai találkozó: újabb lépéssel közelebb a kormányváltáshoz!”

A választmányi ülést követően délután Mesterházy újságírók előtt elmondta, a választmány által elfogadott új MSZP-stratégia célja a ma még párt nélküli, bizonytalan választók megnyerése, a meglévő szimpatizánsok elkötelezettségének erősítése és a szocialisták üzeneteinek hatékonyabb közvetítése. Hozzátette, az MSZP a következő egy évben döntően az emberek megélhetési problémáira igyekszik majd válaszokat adni.

Szólt arról, hogy a választmány - összhangban azzal, hogy délelőtt Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével közös egyénijelölt-állításról állapodtak meg - felhatalmazást adott az MSZP megyei elnökeinek, hogy kezdjenek tárgyalásokat "a demokratikus ellenzéki pártok helyi szervezeteivel" egyebek mellett a közös jelöltek kiválasztásáról. A távirati iroda kérdésére Mesterházy Attila azt mondta, az MSZP továbbra is úgy gondolja, hogy a demokratikus ellenzéknek közös listát kell állítania a jövő évi parlamenti választáson, ám erről Bajnai Gordonnal még nem váltottak szót.

Szintén idő előttinek tartotta azt, hogy az egyéni jelölteken milyen arányban osztozhat az MSZP és az Együtt 2014, illetve a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyét firtató kérdést. Mint mondta, az egyeztetések azért fontosak, hogy lényeges kérdés legyen, ki az ellenzék kormányfőjelöltje, ma ugyanis a biztos pártválasztók között még a Fidesz vezet. A stratégia célja az is - folytatta -, hogy a bizonytalan szavazók előtt is világossá tegyék, az ország állapotáért Orbán Viktor miniszterelnök felelős.

Szó volt még a választási felkészülésről, meghatározták a választókerületekben elvégzendő feladatokat: helyi problématérkép összeállítása, aktivisták toborzása, adatbázisgyűjtés, utcafelelősök kinevezése és egy mozgósítási terv összeállítása. Mindezt azzal indokolta a pártelnök, hogy a választás az egyéni körzetekben fog eldőlni.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila
Bajnai Gordon és Mesterházy Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.