Közös reklámszabályozásra készülnek a fővárosban

Egységesítenék a reklámpiac szabályozását Budapesten. A jelenlegi, kerületenként eltérő gyakorlat ugyanis egy rendkívül zavaros összképet eredményez. Kocsis Máté önkormányzati tanácsnok a fővárosinfón elárulta, hogy az egységes és rendezett városkép érdekében közös szabályozási környezetet alakítanának ki a kerületekkel. A Népszabadság kérdésére válaszolta azonban tagadta, hogy ez a fővárosi reklámtorta egybegyúrását jelentené. A kerületek továbbra is külön-külön keresnek majd szolgáltatót reklámfelületeik értékesítésére.

A kérdést a Mahir Cityposter Kft.-vel 2006-ban kötött szerződés rapid felmondása teszi aktuálissá. A szerződésbontás hátteréről Kocsis Máté annyit mondott: „nem kapcsolná össze a miniszterelnök személyes viszonyait a fővárosi szerződésekkel, bár kétségtelenül sokan szeretnék így értelmezni a történteket”. A felmondás akkor is megtörtént volna – állította –, ha a cég nem a jelenlegi tulajdonosi szerkezettel bír.

Tarlós István főpolgármester szerint a kérdés nem az, hogy most miért bontották fel, hanem az, hogy miért kötötték meg annak idején ezt a rendkívül előnytelen szerződést. A 2006-os jegyzőkönyvre hivatkozva azt mondta: 37 MSZP-SZDSZ-es és 7 fideszes városatya szavazta meg az előterjesztést 2006-ban. A 21 fős Fidesz–MDF frakció többi tagja közül ketten voksoltak nemmel, a többiek nem szavaztak. Köztük az egy évvel korábbi telefonfülke-reklám körül kirobbant botrányba belebukott Sasvári Szilárd és Juharos Róbert sem.

A főváros döntése értelmében a Mahirnak az év végéig el kell bontani az oszlopokat. A cég azonban már bejelentette, hogy nem fogadja el a rendkívüli felmondást, mivel annak egyetlen feltétele sem áll fenn. Tarlós István szerint igen, mivel a Mahir nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. A kontraktus felbontása után felszabaduló reklámfelületeket a főváros új pályázat keretében hirdeti meg. Ennek időpontja az esetleges pertől függ.

Tarlós István és Kocsis Máté együtt javasolják a kormánynak egy közös Budapesti Közfejlesztési Tanács létrehozását, amelynek feladata a fejlesztések rangsorolása és összehangolása, illetve a forráskoordináció lenne. Ezenfelül tervszerződést kötnének a kormánnyal az európai uniós és a központi költségvetési források bevonása érdekében. A testület a Podmaniczky Frigyes által egykor létrehozott közmunkák tanácsának mintájára alakulna meg. A fővárosi közbeszerzések lebonyolítására külön céget hoznak létre, amellyel az önkormányzati cégeknek is egyeztetniük kell majd egy jelenleg még nem ismert összeghatár feletti beszerzéseik esetén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.