Közös készülődés március 15-re

Az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseit szervező civil szervezetek és mozgalmak egyeztettek szombaton Szegeden, döntöttek arról, önállóságukat megőrizve a jövőben koordinálják tevékenységüket. A Demokratikus mozgalmak és szervezetek országos vándorgyűlésén (Demosz) Vágó Gábor, az LMP korábbi országgyűlési képviselője az egész napos vita kezdetén úgy fogalmazott, vissza kell szerezni az emberek bizalmát, mert azt a kormány és az ellenzék is elveszítette.

A politikus hangsúlyozta, egyedül a civil szervezetek képesek a jelenlegi rendszer valódi alternatíváját megteremteni. Hozzátette: „utánunk pedig jön a Jobbik és a vízözön”. Ha ezt a lehetőséget nem tudják kihasználni, a magyar társadalom „kénytelen-kelletlen” a Jobbikot választja, mivel ők az egyetlenek, akik képesek valamiféle erőt felmutatni a rendszerrel szemben – mondta. Vágó Gábor kifejtette, meg kell mutatni az embereknek, elsősorban a vidéki közösségeknek, érdemes „ujjat húzni a döbrögiekkel”.

A szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom által szervezett tanácskozáson részt vettek néhány éve működő és a közelmúltban alakult országos és helyi mozgalmak, a közösségi oldalakon szerveződő csoportok képviselői, mások mellett a Humán Platform, a Demokratikus Kerekasztal, a Város Mindenkiért, a Nem némulunk el! A több mint harminc szervezet az együttműködés alapelveiként határozta meg többek között a szabadságjogok általános védelmét, az erőszakmentességet, az esélyegyenlőséget, a társadalmi igazságosságot, az átláthatóságot, a hatékonyságot, a részvételiség elvét.

Megállapodtak abban, március 15-én egységes rendezvényeket szerveznek, összegyűjtik a különböző csoportok sikeres gyakorlatait, igyekeznek újabb szervezeteket bevonni az együttműködésbe, és újabb országos gyűléseket tartanak, a legközelebbit áprilisban Miskolcon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.