Köznevelési törvény: még a nyelvhelyességi hibákat sem javították

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy fejét félre fordítva, szemét szégyenlősen lesütve, némán szemlélje az oktatás tönkretételét - vélekedik Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a köznevelési törvény módosítása kapcsán.

"A kormányzati gőzhenger automatikusan szavazott le minden módosító indítványt, amely a mű általuk megálmodott verziójába belerondított volna. Lényegtelen, hogy ellenzéki, vagy kormánypárti javaslatról volt szó, még a nyelvhelyességi hibákat sem voltak hajlandók javítani." - így értékeli Mendery László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a  köznevelési törvény mai módosítását, amely szerinte nem más mint szemfényvesztés. 

Mendrey László úgy látja: a köznevelésben érintettek számára az elmúlt évtizedek legátfogóbb, és leginkább retrográd változását hozzák az elkövetkezendő hónapok. "Az ideológiai szempontokat preferáló, fölösleges ismeretekkel zsúfolt Nemzeti Alaptanterv, a megnövekedett munkaterheléstől hajszolt pedagógusok, az értelmesen – horribile dictu, önálló játékkal –eltöltött szabadidő esélye nélkül óráról korrepetálásra, fejlesztésre, szakkörre, napközibe, tanulószobára és még ki tudja hova vezényelt diákok, és az ilyen jellegű feladatok magas színvonalú ellátására jellemzően alkalmatlan intézményrendszer szimbiózisa a színvonal elkerülhetetlen romlását hozza magával" - írta közleményében a szakszervezeti vezető.

Közölte: legkorábban a pedagógusok szembesülnek azzal, hogy "átverték őket", hiszen "a nominálisan emelkedő fizetés reálértékben épp hogy fedezi a munkaterhelés növekedését". A 16 évre leszállított tankötelezettség miatt növekszik majd az oktatásból hasznosítható végzettség nélkül kihullók száma, hosszú távon végül "a társadalom egésze, az ország sínyli meg a kormányzati időutazást" - zárja közleményét Mendery László, aki szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy "fejét félre fordítva, szemét szégyenlősen lesütve, némán szemlélje az oktatás tönkretételét".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.