Vaktában pusztított végig az önkormányzati kft. a Nagyerdőn

Az önkormányzati Dehusz Kft. engedély nélkül dolgoztatott közmunkásokat a debreceni Nagyerdőn, a hozzá nem értés jelentős természetkárosítást eredményezett. A természetvédők tiltakozására a városi jegyző leállíttatta a munkát.

Százötven közmunkás engedély nélkül pusztította a védett debreceni Nagyerdő élővilágát. Feladatuk a nem őshonos cserjék irtása volt a védett területen. Ez még akár hasznos is volna, csak éppen nem nagyon volt senki, aki meg tudta volna különböztetni a zöld juhart a mogyorótól vagy a bodzától. Így gyakorlatilag a védett erdő teljes cserjeszintjét eltüntették a közmunkások, feldúlva az erdő talaját is - írja a Közmunkával a természet ellen című cikkében a greenfo.hu. 

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

A cikk szerint február elején százötven közmunkással szállta meg a területet a Dehusz Kft., amely a jobbára utcaseprést és szemétszedést végző közmunkásokat foglalkoztatja a városban. A nem őshonos cserjékre vadászó közmunkások feldúlták az erdő talaját, ezzel veszélybe került az épp nyíló védett téltemető egyetlen megmaradt itteni populációja. A téltemető eredetileg három helyen élt itt. Ma már az egyik volt élőhelyen egy parkoló van, a másik helyén pedig egy betonplacc, amin akadálymentesen lehet sétálni az erdőben. A helyi TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület több csatornán is jelezte aggodalmát, aminek köszönhetően legalább a téltemetők utolsó itteni állománya megmaradt. 

A TerepSzemle másokkal összefogva utánajárt az eseményeknek, s kiderült, hogy a Dehusz Kft. semmilyen engedéllyel nem rendelkezik a munka elvégzésére, igaz, a várostól kapták a megrendelést. Az egyesület ezután bejelentést tett a hatósághoz a természetkárosítás miatt, de az aktatologatással csak a helyi jegyzőig jutott el ismét az ügy.

Ezután magasabb hivatali szinten jelezték a problémát, ami után a megrendelő, Debrecen város jegyzője február 10-én azonnali hatállyal megtiltotta a munkavégzést, az érintetteket pedig közös munkamegbeszélésre hívta. A munka leállt, de már így sincs hol költenie ebben az évben sok védett madárnak. Csak becsülni lehet, hogy a talaj átforgatásával hány telelő béka pusztult el. Eltűntek a területről a fészkelő-, búvóhelyet és táplálékot adó mogyoró- és bodzabokrok is. Így néma tavasz várható a „rehabilitált” védett erdőben – olvasható a cikkben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.