Közleményben békül a kormány

Magyarország jogállam, a kormány elkötelezett az egyetemes európai értékek mellett - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság várhatóan követelni fogja Magyarországtól a jegybankkal, a bírói karral és az adatvédelmi hatósággal kapcsolatos vitatott szabályozás megváltoztatását.

"Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja, és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában" - olvasható a Kormányszóvivői Iroda szerdai közleményében.

A közleményből kiderül: ahogy a bizottság szóvivői tájékoztatóján is elhangzott, a testület szoros figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, és együttműködik a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderüljön, egyes  törvények összhangban vannak-e a európai uniós normákkal.

A kormány elismeri a bizottságnak, mint a szerződések őrének jogát arra, hogy az uniós jognak való megfelelést vizsgálja. Mint írják, Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről; készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.

Brüsszeli források szerint az EU erről figyelmeztető levelet küld Magyarországnak, és ha az abban foglaltak nem teljesülnek, Budapest jogi eljárásra számíthat a jövő héten - jelentette szerdán az AFP hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.