Közjegyzői letétbe kerültek a Magyar Rádió iratai

Közjegyzői letétbe kerültek a Magyar Rádió átadás-átvételi dokumentumai, miután az utolsó munkanapját töltő Such György távozó elnöktől a kuratórium nem akarta átvenni az iratcsomagot - tudta meg a Nol. Így csak arról döntöttek, hogy az új elnökség kinevezéséig kik és hogyan helyettesítik a távozó vezetőket.

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik Such György, a Magyar Rádió elnöke -  tudatta az intézmény. Such mandátumának lejártával szintén távozik Mészáros László gazdasági alelnök, Cseh Gabriella ügyvezető igazgató, Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője és helyettese Szikra Zsuzsanna, valamint Csillag János, az MR2-Petőfi Rádió főszerkesztője. A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos működését az elnök által kijelölt megbízott vezetők biztosítják - olvasható a közleményben.

Such György négy évvel ezelőtt 47 millió forintos hitelből fedezett forráshiánnyal vette át az intézményt, és távozásakor közel kétmilliárd forintos bankbetét mellett adta át a közrádiót. A közlemény szerint a közszolgálati Magyar Rádió az elmúlt évet 187 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta.

Habár Such szerződése hivatalosan csak július 31-én jár le, miután a pénteki az utolsó munkanap, ezért az átadás-átvételre ezen a napon került, illetve került volna sor. Egy sajátos jogértelmezési vita miatt ugyanis a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma nem vette át az átadás-átvételi dokumentációt Suchtól, sőt még jegyzőkönyvet sem vettek fel arról, hogy ezt nem teszik meg.

Such György lapunk megkeresésére azt mondta: miután megbízási jogviszonyban látja el a feladatát, álláspontja szerint az ügyeket csakis a megbízójának, azaz a kuratóriumnak adhatja át. Mivel azonban a testület erre nem volt hajlandó, így Such - mint azt lapunknak nyilatkozva megerősítette - közjegyzői letétbe helyete az iratcsomagot. „Én minden tőlem telhetőt megtettem, hogy az intézmény működőképessége megmaradjon" - tette hozzá a Nolnak a távozó rádióelnök.

Szerettük volna az ügyben kikérni Rangos Katalin, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökének véleményét is, azonban Rangos épp szabadságát tölti. Helyette Marosi György kuratóriumi tag, az átadás-átvétel egyik lebonyolítója nyilatkozott lapunknak.

Marosi kérdésünkre azt mondta: miután a kuratórium nem utóda a távozó elnöknek - s mivel még nincs új rádióelnök -, így nem vehette át a dokumentumokat. „Egy olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel nem követünk el szabálytalanságot és a Rádió biztonságos működtetését is biztosítani lehet. Csak azt tudtuk tenni, amit ebben a helyzetben meglehetett. Such tisztességgel rendelkezett arról, hogy melyik területen ki és hogyan helyettesíti, ezt az intézkedéssort elfogadtuk. Azokban az ügyekben, amelyek viszont a Rádió hosszabbtávú menedzsment-döntéseit érinti, nem kívántunk jogosítványokat érvényesíteni, majd megteszi az új vezetés" - tette hozzá Marosi György.

Budapest, 2009. június 23.
Such György a Magyar Rádió elnöke átadja a Karinthy-gyűrűt az idei díjazottnak Kőhalmi Zoltánnak a Magyar Rádió Márvány termében.
MTI Fotó: Beliczay László
Budapest, 2009. június 23. Such György a Magyar Rádió elnöke átadja a Karinthy-gyűrűt az idei díjazottnak Kőhalmi Zoltánnak a Magyar Rádió Márvány termében. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.