Pannon Ősvadon épül a vidámpark helyén

Újabb haladékot kapott a budapesti vidámpark. A végleges bezárás idejét idén novemberről jövő év szeptemberére tolta ki a Fővárosi Közgyűlés. De az állatkert már előbb használatba kap a területből fél hektárt.

A budapesti vidámpark és az állatkert egymás mellett való működtetése hosszú távon nem tartható fenn, mivel a terület rendkívül szűkös ehhez. A további közös lét mindkettő elsorvadásához vezetne. Az egyiknek tehát mennie kell. Mivel az állatkert látogatottsága évek óta ütemesen növekszik, és gazdasági mutatói sokkal kedvezőbbek a vidámparkénál, nem nehéz a döntés – vezette be a vidámparkról szóló előterjesztést Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

– A főváros elsősorban a vidámpark veszteséges működésével, illetve a fővárosi önkormányzat nagymértékű pénzügyi szerepvállalásával indokolta a bezáratást. Csakhogy ez nem igaz. A fővárosi állatkert minden látogatója ezer forintot hoz az intézménynek. Ám a park megfelelő színvonalú működéséhez, illetve a fejlesztések fedezetéül a főváros minden látogatói jegyből származó bevételt megtold 450 forinttal. Ez éves szinten sokkal több, mint a vidámparknak nyújtott támogatás – érvelt a bezáratás ellen Tüttő Kata szocialista képviselő, aki egyúttal arra is felhívta a közgyűlés figyelmét, hogy az állatkertbe tervezett 12-15 milliárdos fejlesztések amortizációs költsége évente 400 millió forintot emészt majd fel.

Az állatkert patinás és kedvelt intézmény, amit látogatóinak nagy száma is jelez. A vidámparkot 2010-ben csak a jelentős összegű önkormányzati támogatás mentette meg az azonnali csődtől. Gazdasági mutatói és látogatottsága azóta se javult. Így az önkormányzati szándékok és a működési eredmények egy irányba mutatnak – jelentette ki a vitában Tarlós István főpolgármester, aki szerint inkább a vidámparkot kellett volna eladnia az előző városvezetésnek a vízművek helyett.

A vita végén a fővárosi közgyűlés megszavazta az előterjesztést, mely szerint a fővárosi vidámpark jövő év szeptember 30-ig több lépésben zár be. A további működéshez 150 millió forint tulajdonosi kölcsönt kap az intézmény. A Fővárosi Állat- és Növénykert a terület teljes átadásáig fél hektáron terjeszkedhet. Ide költözik a pónilovagoltatás, az állatsimogató és néhány karám. 2014-ben nyílhat meg részlegesen a Magyar Mesék kertje, amelybe már a megmaradó viámparki játékokat is beleillesztik. A 12-15 milliárdos tervezett fejlesztés, illetve a szükséges uniós pályázatok előkészítéséhez 100 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. Az optimumprogram megvalósulása esetén Pannon Ősvadon és Pannon Tenger akvárium nyílik a jelenlegi vidámpark területén 2016-ban.    

A programozott bezárás költsége 499 millió forint, amely tartalmazza a vidámpark 349 millió forintos bezárási költségét, illetve a 150 millió forintos tulajdonosi kölcsönt. Ez így is több tízmillióval olcsóbb az idei bezárásnál. A létesítmény 2012. december 31-i felszámolása ugyanis 572 millió forintos kiadással járt volna. A jövő szeptemberi határidő ráadásul kellő időt ad arra, hogy a fővárosi önkormányzat megvizsgálhassa a vidámpark más helyszínen és más működési, üzemeltetési struktúrában való újranyitásának lehetőségét. Ennek érdekében a Vidám Park menedzsmentjét felkérik, hogy hatástanulmányt, vagyonértékeléseket készíttessen a vidámparki üzleti potenciál hasznosításával, értékesítésével kapcsolatban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.