Közétkeztetés: a tisztifőorvos ajánlása csak áremeléssel tartható be

A tiszti főorvos hétfőn tette közzé ajánlását, amely egyebek mellett a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta.

A Junior Vendéglátó Zrt. egyetért a tiszti főorvos közétkeztetést érintő ajánlásainak szellemiségével, de hiányolja a szakmai egyeztetést - mondta Román Péter, a társaság vezérigazgatója kedden az MTI-nek. A naponta 90-100 ezer adag ételt készítő vállalat vezetője hangsúlyozta: az ajánlást nem kötelező ugyan betartani, ám ha a későbbi közbeszerzések kiírásakor ezt veszik alapul, azt csak áremeléssel tudná kigazdálkodni a cég.

Román Péter hozzátette: a lakosság túlsúlyossága ellen nem a közétkeztetés, hanem az életmód megváltoztatásával lehet küzdeni. A Junior Zrt. vezérigazgatója az ajánlás törvényerőre emelkedése előtt egyezetést javasol az ÁNTSZ és a szakszövetségek között.

A tiszti főorvos hétfőn tette közzé ajánlását, amely egyebek mellett a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta, és ebbe a körbe tartoznak a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, illetve húskészítmények is.

A tiszti főorvos közétkeztetésre vonatkozó ajánlásainak érvényesülését a területileg illetékes megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve évente legalább egyszer ellenőrzi. A kibocsátott dokumentum alapján a közétkeztetést biztosító szolgáltatók önellenőrzéseket is kötelesek végezni.

Iskolai menza - az ajánlás szerint kerülendő a leveskocka és a szörp is
Iskolai menza - az ebéd itt eljut a gyerekekhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.