Ha futballról van szó, Orbánéknál a csőd neve közérdek

A kormány a jelek szerint kezd felgyorsulni. Alig egy héttel a bejelentett csődeljárás megkezdése után ugyanis „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté” minősítette a Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-t és a szintén csődeljárás alatt lévő ETO Park Kft.-t.
Ha az Orbán-kabinet tevékenységét vizsgáljuk, arra jutunk, csak látszólag tűnik irigylésre méltónak az a vállalkozás, amelyet stratégiailag kiemelt jelentőségűnek tartanak. Hogy megállapítsuk, ez nem egy vonzó állapot, elég végignézni azon társaságok listáján, amelyek elnyerték ezt a „jutalmat". Közéjük tartozott a többi között a Mal Zrt., a Malév Zrt. vagy a Gyulai Húskombinát Zrt.

A vonatkozó szabályok alapján a két győri társaság esetében a csődtörvény 65–67. paragrafusát kell alkalmazni. Ilyen esetekben a kormány kizárólag az állami hátterű Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt.-t rendelheti ki vagyonfelügyelőnek és felszámolónak, amit egyébként nem utasíthat a felszámolás során. A stratégiailag kiemelt szervezet vagyonát például pályáztatás nélkül, meghívással is értékesíteni lehet, de ez nem jelenti azt, hogy csak ez a megoldás lehetséges.

A jogszabály alapján a kormány azokat a gazdálkodó szervezeteket minősítheti stratégiailag kiemelt jelentőségűnek, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizáció­jához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Továbbá azokat is, amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb legyen, és egységesített eljárás szerint történjék. A stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítással a felszámolás küszöbére kerülő vállalatok működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, különleges keretek között tartható fenn. Mindebből világos: az a vállalat, amely idáig eljut, gondok sokaságával küzd.

Nem irigylésre méltó az ETO helyzete
Nem irigylésre méltó az ETO helyzete
H. Szabó Sándor / ORFK

Ez pedig a Quaestor-botrány után mindkét vállalkozásról elmondható, de különösen a ETO Park Kft. esetében van miért aggódni. A társaság 2013. évi mérlegbeszámolója szerint az ETO Park Kft. kötelezettségállománya 21,84 milliárd forintra rúg. Ebből ráadásul a beruházási és fejlesztési hitelek 18,6 milliárd forintot tesznek ki. A helyzetet némiképp javítja, hogy a többi között a helyi labdarúgó-akadémiát, az ETO Park Élményközpontot és a ETO Park Hotelt is – egyelőre – magáénak tudó cégnek mintegy 3,1 milliárd forintnyi követelése is van, igaz, ha valamelyik Quaestor-cégről van szó, akkor ez nem sokat nyom a latban.

Mindemellett a helyzetet súlyosbítja, hogy a kft. vagyonát a csődbejelentést megelőző napon zárolta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala a Quaestor-károsultak védelme érdekében.

A folyamatosan veszteséges ETO Park Kft. 1,6 milliárd forintos jegyzett tőkéje hazai viszonylatban magasnak mondható, a befektetett eszközök értéke is tetemes, hiszen 21,7 milliárd forintról van szó. Ebből az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 21,05 milliárdot tesznek ki. Ugyanakkor kérdés, hogy a piacon valójában mennyit érnek ezek az ingatlanok és jogok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.