Közel kilenc év a dél-baranyai falvak uzsorásának

Súlyos – igaz még nem jogerős - büntetést rótt ki egy baranyai uzsorásra a pécsi bíróság. A férfi több adósának megszerezte a házát, mivel azok nem tudták törleszteni a havi 50-100 százalékos kamatra adott kölcsönt.

Zsarolásért, csalásért, jogosulatlan pénzügyi tevékenységért, magánokirat-hamisításért valamint hamis vád bűntettéért a pécsi bíróság 8 év és tíz hónap börtönre ítélte a siklósnagyfalui Gy. Lászlót. A most 45 esztendős férfi ellen 2008 tavaszán azért indult nyomozás, mert feljelentették őt uzsorakölcsön-adás és a kiadott pénzek visszakövetelésének fenyegető módja miatt.

Gy. László a falujában és a környező településeken többeknek – főleg munka és jövedelem nélküli, roppant szegény sorban élő embernek - kölcsönt adott havi 50-100 százalékos kamatra, s aki nem tudott idejében fizetni, annak tartozását havonta-kéthavonta megduplázta. Több adós háza Gy. László tulajdona lett, mivel az ingatlan volt a fedezete a folyamatosan hízó kölcsönöknek. Az egyik károsult Mali Zoltántól, Drávapiski polgármesterétől kért segítséget, s az uzsorások ellen harcot hirdető faluvezető fordult a rendőrséghez. Gy. László a nyomozás majd a bírósági eljárás során mindig azt mondta, hogy baráti kölcsönöket adott, és nem kért kamatot a pénze után, s tagadta, hogy keményen fellépett volna a nem fizetőkkel szemben. A bíróság azonban bűnösnek találta a férfit, s a főbüntetés mellett tíz évre eltiltotta őt a közügyektől.

A három éve előzetes letartóztatásban lévő Gy. László felmentéséért, az ügyészség az ítélet súlyosbításért fellebbezett, így az eljárás a megyei bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.