Közel a szmogriadó Budapesten és vidéken is

Budapesten arra kérik az autósokat, hogy a szálló por miatt fenyegetően közelgő szmogriadó elkerülése érdekében ne üljenek autóba. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a gyerekek, idősek és az asztmások nem menjenek a szabadba. A vidéki nagyvárosokban sem jobb a helyzet.

Jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében és péntekre megközelítette a tájékoztatási küszöbértéket; arra kérik az autósokat, hogy mondjanak le a járműhasználatról - közölte a fővárosi önkormányzat.

A fővárosban elhelyezett 11 mérőállomás közül háromnál is túllépte a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket a szálló por mennyisége.

A levegő minősége részben a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek miatt romlott, ezért arra kérik az autósokat, hogy a szmogriadó elkerülése érdekében önkéntesen korlátozzák a járműhasználatot - írja a Városháza közleménye. A jelenlegi helyzetben a főváros még szmogriadó esetén sem kérheti az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsik használatának csökkentésével javítható a levegő minősége.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján elérhető adatok szerint a Gilicze téren és Csepelen haladja meg a szálló por koncentrációja a 75 mikrogramm/köbméteres szintet.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére közölte: hétfőig csak gyenge és változó irányú légmozgásra lehet számítani, számottevő szélélénkülés csak hétfőt követően várható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján olvasható elemzés szerint a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége is meghaladta az egészségügyi határértéket a város több pontján. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a leginkább érintettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

Az ország több nagyvárosában is magas a szálló por koncentrációja. Egészségtelen a levegő Szegeden, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban, Pécsen és Nyíregyházán is. Utóbbi városban jelenleg a szálló por koncentrációja meghaladja 100 mikrogramm/köbmétert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.