Közbeszerzési bukta a BKV-nál

A budapesti 4-es metró építési ellenőrzésére és mérnöki feladatainak ellátásra, a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. által kiírt közbeszerzés ajánlattételi felhívását, és -dokumentációját, valamint a hozott döntéseket megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), és 5 millió forint bírsággal is sújtotta a BKV-t.

A BKV tulajdonában lévő DBR Metro Kft. 1998-ban írt ki közbeszerzést a 4-es metró Kelenföldi- és Keleti pályaudvarok közti szakaszának projektvezetési tanácsadó szolgáltatására. A munkát a BMPK Konzorcium nyerte el, amelynek tagjai az Eurout Kft., a Louis Berger S.A., az OTP Ingatlan Rt., valamint a MÁV Rt. voltak. A szerződés 2012 közepéig szólt, az ellenérték pedig nettó 4,9 milliárd forint és további 5,3 millió euró volt. A szerződésben rögzítették, hogy a munka során keletkezett, szerzői jogvédelem alatt álló dokumentumok szerzői joga a tanácsadót illeti meg.

A szerződést többször módosították, először csak az ellenérték forint részét emelték fel 5,2 milliárdra, majd a pénzügyi ütemezést úgy módosították, hogy a teljes forint és euró összeget megkapja a tanácsadó 2009 végéig.

Tavaly decemberben a BKV arról értesítette a KDB elnökét, hogy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést indított, nettó 3,5 milliárd forintos összeggel, a tanácsadói munka folytatására. Minden ilyen közbeszerzésnél azért kell értesíteni a KDB elnökét, hogy az eldönthesse: jogszerű-e a nyilvánosságot kizáró közbeszerzés. Az ajánlatkérő arra hivatkozott, hogy a tanácsadónak szerzői joga van az addig elkészült dokumentumokon, így a munkát csak ő folytathatja. A KDB elnöke azonnal jogorvoslatot kezdeményezett a döntőbizottságnál.

A 30 oldalas határozat ízekre szedi az addigi történéseket, a 4-es metró építésének csúszását, majd megállapítja, hogy a BKV egyszer már kifizetett munkát is újra akar finanszíroztatni, de ezzel a KDB nem foglalkozhat. Azzal viszont foglalkoznia kell, hogy jogszerű-e ebben az esetben zártkörűen, a korábbi tanácsadónak adni az újabb munkát, amely már a 4-es metró második - a Keleti pályaudvartól a Bosnyák térig tartó - szakaszára is kiterjed.

A nagyon hosszú és bonyolult jogi fejtegetés lényege az, hogy a tanácsadó által a munkák ellenőrzésére készített dokumentáció egy része nem állhat szerzői jogvédelem alatt, amely pedig védett, annak a felhasználását - a szerződés szerint - megvásárolta az ajánlatkérő. Ráadásul a projekt immár két ütemből áll, így több indok is van arra, hogy más vállalkozók is ajánlatot tehessenek.

Miután - akár a munka rész-ajánlatokra történő megbontásával, akár a meglévő dokumentáció rendelkezésre bocsátásával - nyílt eljárást kellett volna kiírni, minden eddig történtet semmissé tett a KDB. A BKV-t ezen túl 5 millió forintra bírságolta, amely a döntőbizottság gyakorlatában nagy összegű elmarasztalásnak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.