A vasúttársaságnak is fizethet a Mal

Felelősséggel tartozik az ajkai timföldgyár a MÁV Zrt.-nek a két évvel ezelőtti vörösiszap-tragédia során a vasúttársaságnak okozott károkért – ezt állapította meg szerdai közbenső ítéletével a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú döntés szerint a Mal Zrt. nem tett meg minden tőle telhetőt a katasztrófa megelőzése érdekében, ráadásul az objektív felelőssége miatt mindenképpen fizetnie kell.

A magánszemélyek által az ajkai timföldgyár ellen indított kártérítési pereket követően csütörtökön egy jogi személy – a MÁV Zrt. – által benyújtott keresetről is döntés született a Fővárosi Törvényszéken. Az úgynevezett közbenső ítélet megállapította a Mal Zrt. felelősségét a 2010 októberében történt gátszakadás által a vasúttársaságnak okozott károkért. Az összegről csak a közbenső ítélet jogerőre emelkedése után döntenek, a MÁV 282 millió forintot követel az ajkai cégtől.

Mint emlékezetes, a 2010. október 4-én történt gátszakadás következtében Ajka-Devecser térségében 10 ember meghalt, nagyjából 1000 hektárnyi termőföld elszennyeződött, három településen jelentős károk keletkeztek a lakóépületekben, több száz ingatlant el is kellett bontani, 19 falu határa vált szennyezetté, és mintegy 800 ezer köbméternyi szennyezett talajt kellett utólag eltávolítani. Európában még nem volt példa hasonló méretű környezetszennyezésre.

A tragédia során a kiömlő vörösiszap elöntötte az Ajka és Devecser közötti vasúti pályát, több helyen is elsodorta a töltést, illetve megrongálta a pálya alapozását. Vígh Péter, a MÁV Zrt. jogtanácsosa kérdésünkre elmondta, ebben a perben kizárólag a helyreállítás költségeit kérik megtéríttetni a károkozóval. Az alperes timföldgyár vitatta, hogy a hibájából következett volna be a katasztrófa, a tárgyalás során a cég arra hivatkozott, hogy elháríthatatlan külső okok – így például a szokatlanul esős időjárás, valamint az ennek nyomán bekövetkezett talajtörés – vezettek a tragédiához. A per során azzal is érveltek, hogy a gátszakadást kiváltó okok között a tározó helyének hibás kiválasztása, a tervezés és a kivitelezés hiányosságai játszottak döntő szerepet, ugyanakkor a kazetta üzemeltetése során a Mal Zrt. maradéktalanul betartotta az előírásokat.

A tárgyalás berekesztése előtt az ajkai cég indítványozta a törvényszéken megjelent Bakonyi Zoltán vezérigazgató meghallgatását, ám ezt Dr. Darákné dr. Nagy Anikó bíró – mint szükségtelen és elkésett indítványt – elutasította, majd ítéletet hirdetett. A Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy a Mal alaptalanul hivatkozott elháríthatatlan okokra, ráadásul a cég objektív felelősséggel tartozik a történtekért, azaz függetlenül a tragédiát közvetlenül előidéző egyes okoktól, mivel fokozottan veszélyes tevékenységet folytatott, így az azzal összefüggésben keletkezett károkért még akkor is helyt kellene állnia, ha egyébként a tározók működtetése során egyetlen előírást sem szegett volna meg. Az ítélet nem jogerős, a Mal Zrt. várhatóan fellebbez majd a döntés ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.