Következményei lesznek a népszámláláskor megvallott identitásnak

A népszámlálás következményei a nemzetiségi joggyakorlás mindennapjaiban mutatkozhatnak majd meg, például abban, miként érvényesülnek az adatok a nemzetiségi önkormányzati választások kiírásában – figyelmeztet Szabó Máté ombudsman.

Az alapvető jogok biztosa üdvözli, és jelentős előrelépésnek tartja, hogy a 2011. évi népszámlálás napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint – a tíz évvel ezelőttiekhez képest – lényegesen többen vallották meg a nemzetiségi identitásukat. Az ombudsman szerint ugyanakkor a statisztika fontossága mellett az a lényeges, milyen gyakorlati következtetések követik a népszámlálás eredményét.

Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében Szabó Máté emlékeztet arra, hogy az alaptörvény és a nemzetiségek jogairól szóló törvény rögzíti: a nemzetiségek a magyar politikai közösség részei, államalkotó tényezők, nemzetiséghez tartozó minden magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad megvallásához és megőrzéséhez. A tíz évvel korábbinál majdnem ötven százalékkal többen vallották magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak, és ötven százaléknál is többel emelkedett a roma identitásukat megjelölők száma. Az ombudsman szerint a nemzetiséghez tartozás ilyen önkéntes és szabad vállalása örvendetes, ugyanakkor azonban nem egy lezárt folyamat eredményének, inkább egy kedvező iránynak tekinthető.

Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény az ombudsman kiemelt feladataként szabja meg a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét. Ennek szellemében a biztos arra hívja fel a figyelmet, hogy a népszámlálás felismeréseinek valós következményei a nemzetiségek joggyakorlásának mindennapjaiban mutatkozhatnak majd meg, például abban, miként érvényesülnek az adatok a jövő évi nemzetiségi önkormányzati választások kiírásában, vagy a nemzetiségi települések közös önkormányzati hivatalainak létrehozása során, vagy például a nemzetiségi nyelvhasználathoz kapcsolódó jogok garantálásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.