Kövért már nem érdekli a Fidesz, szerinte teljes káosz fenyeget

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke részvételével, Hogyan tovább, Magyarország? címmel tartottak pódiumbeszélgetést a III. Ökopolisz Nyári Akadémián szombaton Felsőtárkányban.
A beszélgetés során az elmúlt 25 évről beszélve és az ország jelenlegi helyzetét fejtegetve a 444.hu videofelvétele alapján Kövér egyszer csak azt mondta: „Engem már nem érdekel a Fidesz. Engem a saját gyermekeimnek a sorsa érdekel. Akár elhiszi ezt valaki, akár nem. Én nem lettem milliárdos, nekem nincsenek vállalkozásaim. Nekem van három szép, okos felnőtt gyerekem, boldog vagyok a családomban. Én azt szeretném, hogy ők is boldogok lennének, és urambocsá még megélném az unokáim felnövekedését”.

Kövér szerint 1990 után a kommunizmus kisöpréséhez szükséges minimális konszenzus sem jött létre a rendszerváltó erők között. Szerinte ez vezetett oda, hogy 2006-ra „polgárháborús állapotok” alakultak ki Magyarországon. Gyurcsány Ferenc szándéka tömeges utcai erőszakba forduló megmozdulásokra, ennek nyomán pedig demokráciakorlátozó intézkedések meghozatalára irányult. Ennek nyomán került az ország mélypontra – mondta.

Szerinte az 1990 előtti kurzus az MSZP-be és az SZDSZ-be átlépett képviselői nem voltak hajlandók elismerni az újonnan színpadra lépett politikai erők legitimitását. Schiffer András arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltáskor a régi nomenklatúra elitje békésen gazdasági hatalommá válthatta át politikai hatalmát országosan és helyi szinten. Rámutatott: a külföldi tőke és a volt kommunista tőkések között létrejött kiegyezés eredménye az a fejlődési pálya, amely az egész felzárkózási projekt bukását eredményezte Magyarországon.

Olyan, a térségben egyedülálló gazdasági szerkezet alakult ki, amely a multinacionális szektor fölényét eredményezte. Kövér arról is beszélt, hogy a demokrácia az elmúlt több mint húsz évben a konszenzus hiányában rossz útra csúszott, ennek egyik oka pedig az engesztelhetetlen, arrogáns szembenállás, amikor mindig mindenki a legsarkosabb véleményt fogalmazza meg. Szerinte a baloldal a XX. század eleje óta nemzetgyűlöletből táplálkozik.

Ebben pedig egyre kevesebb a magyar specifikum, az egész európai baloldal nemzet- és kereszténygyűlölő. Ugyanakkor a kezdetektől bevándorláspárti is, aminek magyarázata, hogy a lassan elkopó eredeti bázisuk pótlását látják a betelepülőkben – mondta. Kövér szerint „ha a jobboldal egy gyöngyvirág és a baloldal egy ibolya, akkor az a különbség köztük, hogy a gyöngyvirág nem gyűlöli a nemzetét”.

A 444.hu videója szerint arról is kérdezték Kövért: mit szól ahhoz, hogy Simicska Lajos cége minden közbeszerzést megnyert, majd miután megromlott a kapcsolata Orbán Viktorral, már semmit. A házelnök szerint az tény, hogy három ügyben – földtámogatások, útépítések, média – „tengelyt akasztottunk”, de „nem mi akartuk kinyírni Magyarország egyik legnagyobb vállalkozóját, akit hozzánk soroltak”. Kövér szerint Simicska a közérdek helyett kizárólag saját érdekeit akarta képviselni. És míg 2010 előtt pár milliárdos dönthette el, ki legyen az ország miniszterelnöke, addig ezzel ők szakítottak. Simicska olyan volt, mint a többiek, azt hitte, annyi esze van, mint pénze – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.