Kövér révén az átmeneti államfő is részt vett az Élet Menetén

Tizedik alkalommal rendezték meg az Élet Menetét a fővárosban, amelyen részt vesznek a köztársasági elnöki feladatokat, valamint a házelnök feladatait ideiglenesen ellátó közméltóságok is. Erdő Péter bíboros a felvonulóknak azt mondta: a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal, az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel.

A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából tartott rendezvények vasárnap kora délután, a Terror Házánál kezdődtek Budapesten. A Fidesz pártalapítványa által is támogatott, szabadtéri koncerttel egybekötött eseményen Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Bogárdi Szabó István református püspök mondott beszédet.

Szintén a délutáni órákra hirdették meg a tizedik alkalommal megrendezett Élet Menetét. A szervezők a gyerekekre és idősekre tekintettel hozták a szokásosnál előbbre az időpontot.

Az Élet Menetéhez csatlakozott a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete is. A magát „markánsan jobbközép” irányultságúként meghatározó tömörülés ezzel a tiszaeszlári vérvádat felemlegető alpári jobbikos szövegre reagált. „Mi, a Fidelitasban tevékenykedő fiatalok úgy gondoljuk, hogy nem tolerálhatóak a hasonló felszólalások, megnyilvánulások” – írták közleményükben.

A gyülekező a Fővám téren, a Salkaházi Sára rakpartnál volt. Rövid kitérő: a fővárosi közgyűlés 2010 júniusában döntött arról, hogy a budai és pesti alsó rakpartok elnevezésével emléket állít azoknak, akik szembeszálltak a terrorral, a vészkorszak idején életüket kockáztatásával, feláldozásával mentették az üldözötteket. Bár még nem ment át a köztudatba, a Szabadság híd és a Közraktár utca közötti rész a nyilasok által meggyilkolt, 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sára nevét viseli.

Az egyes szakaszok névadói között van idősebb Antall József, Carl Lutz, Slachta Margit, Sztehlo Gábor és például Raoul Wallenberg is. (A svéd embermentő diplomata száz éve született: 2012 az ő emlékéve.)

Idén is sok ezren jöttek el, szervezőktől tizenkétezer fős becslést hallottunk, a tömegben szép számmal tűntek fel politikusok, közéleti személyiségek. Tudósítónk látta a tömegben többek között Kövér László, Lezsák Sándor és Rogán Antal kormánypárti politikusokat, Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét és Handó Tünde főbírót. Jelen voltak Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök. A szocialisták közül ott volt a menetben Lendvai Ildikó, Hiller István, Tóbiás József és Horváth Csaba, az LMP részéről megjelent Kukorelly Endre, Jávor Benedek és Schiffer András, de az SZDSZ volt elnöke, Kuncze Gábor is ott volt. A fáklyákat ezúttal kis zászlók helyettesítették: Magyarország, Izrael, Svédország és az Európai Unió jelképei.

Pár napja kegyeletsértő, antiszemita matricák jelentek meg a helyszínen. A rendőrség ezeket azonnal eltávolította, és feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. Az egyik náci-nyilas honlap uszító felhívása a megemlékezés megzavarására szólított fel. Nem csoda, hogy nagy volt a rendőri készültség.

Tavaly Tarlós István főpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, most Bácskai János, IX. kerületi fideszes polgármester és az MSZP-s Kiss Péter. A szervezők hivatalos indoklása szerint az a hagyomány, hogy amennyiben nem a főpolgármester indítja el a menetet, akkor egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselőt kérnek fel erre. Más kérdés, hogy az Új Színház körüli botrány miatt nehéz lett volna elképzelni Tarlós fellépését.

Verő Tamás megfújta a sófárt (kosszarvat), ez volt a jel az indulásra. A menet a Szabadság hídon megy át, a rendezvény a budai oldalon folytatódik.

Úgy volt, hogy felszólal Lezsák Sándor ideiglenes házelnök is, akit eddig nem zavart az általa nagyra becsült személyek – Prohászka Ottokár püspök vagy például Csurka István – antiszemitizmusa. A házelnök szerepléséről szóló hír, amely péntek este jelent meg a Nol-on, heves tiltakozásokat váltott ki különböző internetes fórumokon. A szervezők is felháborodott telefonokat kaptak. Lezsák végül elállt attól, hogy beszédet mondjon, de ott volt a tömegben.

Helyébe Horváth János, az Országgyűlés fideszes korelnöke lépett. A program más ponton is módosult: kiderült, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a katolikus püspöki kar elnöke is felszólal. Ő a tömeg előtt az mondta: a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal, az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel. A bíboros Schweitzer József nyugalmazott főrabbival közösen lépett színpadra.

Beszédet mond többek között Per Westerberg, a svéd parlament elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője. Felolvassák majd a világhírű amerikai színész, Jeremy Irons üzenetét is, amely így szól:
„Vannak olyan korszakok, amikor mi, emberek, először csak félünk azoktól, akik különböznek tőlünk, majd utáljuk, végül pedig gyűlöljük őket. Amikor mások szokása vagy meggyőződése bánt minket, legyenek akár romák, tuszik, hutuk, muzulmánok, zsidók vagy keresztények, feketék vagy fehérek, sosem szabad elfelejtenünk, hogy az emberiség egy. Ahelyett, hogy félnénk egymástól, örülnünk kellene a különbözőségnek, tisztelnünk kell másokat és tanulnunk kell másoktól. Legfőképpen pedig, nem szabad bíznunk olyanokban, akik a gyűlölet lángját próbálják szítani saját politikai és gazdasági céljaik érdekében. Ellen kell állnunk nekik, mert emberi méltóságuktól próbálják megfosztani azokat, akiket szerintük gyűlölnünk kellene.”

A rendezvény végén a 600 ezer magyar áldozat emlékére 600 hófehér léggömböt, valamint négy óriás méretű meteorológiai léggömböt eresztenek az égbe Magyarország, Izrael, Svédország és az Európai Unió lobogóival.

A tizedik Élet Menete a Gellért-hegy lábánál halad el
A tizedik Élet Menete a Gellért-hegy lábánál halad el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.