Kövér a csőcselék kegyeit keresi

Lapszemlénkből: Göncz-interjú: Nem dönthet a két nép viszonyáról a radikalizmus - Szorításban az autópiac - csődhullám vár a szalonokra - Ferihegy előtt megtorpant a válság - Vidéki lapszemle

Kövér a csőcselék kegyeit keresi

"Nem tudom, képes-e a szlovák rendőrség olyan bizonyítékot fölhozni, amelyik egyértelműen igazolja kétségkívül brutális föllépésüket. Most úgy néz ki, hogy nem. De valamit tisztázni kell, mielőtt elhisszük, hogy megint ártatlan magyar barikák estek a trinanoni vérfarkasok áldozatául" - írja Andrassew Iván a Népszavában.


(...)"...mindenki pontosan tudta, hogy szinte biztos: botrány, verekedés lesz. A magyarországi nézők jelentős része ezért ment: balhézni indultak. Ami a szlovákokénál talán jóval profibb magyar rendőrség föllépése miatt nem sikerült október huszonharmadikán Budapesten, az talán összejön Dunaszerdahelyen. Mindegy, milyen áron."
Pontosan az történt, amit akartak. Ezután hazaszaladtak, legott a szlovák nagykövetség elé, ahol gyakorlatilag bejelentették a két ország közötti hadiállapotot.
(...)"... A vezérmotívum az, hogy a szlovák rendőrök ugyanolyanok voltak, mint a magyar kollégáik - utalva a két évvel ezelőtti budapesti eseményekre. Ezt harsogja már Kövér László is, csak elfelejti hozzátenni, hogy a szélsőségesek akkor valóban provokálták a rendőrséget. Nem csak feliratokkal. Több száz rendőr megsérült, mire visszacsaptak - bizony sokszor legalább annyira borzalmas módon, mint amilyen borzalmas eszközökkel rájuk támadtak. Kövér, aki pontosan tudja, mit beszél, nyilvánvalóan ismét a csőcselék kegyeit keresi."
(...)"...Kövér László szégyellje magát ezért a kocsmaszínvonalú fröcsögésért. Vagy legalább leghűbb szellemi társa, Orbán Viktor szíveskedjen megmagyarázni, miért érdeke a Fidesznek, hogy tovább fokozza a feszültséget Szlovákiával. Miért érdeke, hogy összecsapások legyenek magyarok és szlovákok között, miért nem veszi észre, hogy sok-sok ember életével fizethetünk? És évekig nem múló szégyennel."

(...) "Egyébként meg csak halkan jegyzem meg, hátha valaki nem hallott róla: Nagycsécsen csak a móri mészárláshoz hasonlítható ocsmánysággal gyilkoltak meg két szerencsétlen cigányt. Legalábbis erősen gyanítható a rasszista indíték. De még a gyönge gyanú is nagyságrenddel fontosabbá teszi ezt a borzalmat annál, ami Dunaszerdahelyen történt" - olvasható Andrassew Iván publicisztikájának záró soraiban.
Kövér és a barikák - A teljes szöveg itt>>>>>

Göncz-interjú: Nem dönthet a két nép viszonyáról a radikalizmus

Mit tehet a magyar kormány a szombati dunaszerdahelyi rendőrtámadás után, amelynek során szlovák rendőrök magyar szurkolókat vertek – ez utóbbiak szerint (és a helyi magyarok szerint is) – teljesen indokolatlanul? – a kérdést Göncz Kingának tette föl a Népszava.
Az interjú itt olvasható>>>>>

VIDÉKI LAPOKBÓL

47-es: Óriási szükség van a végre elkezdett útszélesítésre

Elkezdődött a 47-es főút Kopáncs és Kishomok közöti 4,5 kilométeres szakaszának négysávúsítása. A munkálatok 3 milliárd forintba kerülnek. A Hódmezővásárhely és az algyői híd közti 10 kilométeres szakasz szélesítése 2001-ben kezdődött, majd úgy maradt abba, hogy a középső, 4,5 kilométeres szakasz kétsávos maradt. A munkák befejezését jövő november végére ígéri a munkát közbeszerzési eljáráson elnyert Mota-Engil Bt. projektvezetője. A négysávúsítás befejezésére óriási szükség van a nagyon nagy forgalmú, a Szeged és Hódmezővásárhely közötti közlekedést is biztosító úton. (Tudósítónktól)

Telkekért küzd a Balatoni Szövetség

A zagykazetták és több part menti terület önkormányzati tulajdonba adását kéri a szaktárcától a Balatoni Szövetség - számolt be a szervezet legutóbbi ülésén hozott döntésről a szerdai Zalai Hírlap. A tudósítás szerint egyebek mellett Gyenesdiáson, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen, Keszthelyen és Siófokon vannak olyan part menti területek, amelyeknek tulajdonjogát szeretnék megszerezni a helyi önkormányzatok. (Tudósítónktól)

Felgyújtotta a házat a kertész

Egy osztrák család a károsultja annak a tűznek, amelyet a Vas megyei Kámban egy börtönviselt, 37 éves férfi gyújtogatása okozott - olvasható Vas Népében. A “Két eset egy elkövető" című írásból kiderül: a nyugdíjas éveit a kámi házukban töltő házaspár bizalmába fogadta a férfit, aki segített a kertet rendben tartani. A cikk szerint a lopásért, rongálásért, közveszélyokozásért már bűntetett férfiszeptemberben az osztrákok pajtáját, a múlt pénteken pedig a házát gyújtotta fel. A fiatalember - aki előzetes letartóztatásba került - beismerte tettét és azt állítja, munkaadói tartoztak neki. Ezt a házaspár tagadja. (Tudósítónktól)

Hívásra robog a krízisautó

Összehangolják a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek, intézmények munkáját Nyíregyházán, hogy együtt nagyobb figyelmet fordíthassanak gondozásukra. Novembertől március végéig krízisautót is működtetnek, amelyet a diszpécserközpontba beérkezett hívások alapján küldenek ki egy-egy helyszínre - olvasható a mai Kelet-Magyarországban. (Tudósítónktól)

Bővül a bólyi ipari park

Bóly város 30 hektáros ipari parkja 14,5 hektárral bővül - adta hírül a Dunántúli Napló szerdai száma. Az új területen tavaszra felépül két, egyenként 800 négyzetméteres csarnok. A teljesen közművesített park és a két csarnok iránt nagy a vállalkozók érdeklődése - nyilatkozta a lapnak Hárs József, a 3900 lelkes város polgármestere. A bólyi önkormányzat már beadott egy pályázatot a park további bővítésére, ha ez sikerrel jár, akkor 10 hektárral nagyobbodik a terület, s felépül egy négyezer négyzetméteres üzemcsarnok. A tíz éve létező ipari parkban működő vállalkozások jelenleg 800 embert foglalkoztatnak, ha a tervezett beruházások befejeződnek, még legalább kétszázan találhatnak munkát az idetelepülő cégeknél. (Tudósítónktól)

Somogyi Hírlap: kinyitott az éjjeli menhely Siófokon

Kinyitott a siófoki hajléktalanszálló, ahol a városban számon tartott hajléktalanok felét tudják elszállásolni. A 32 ágyas éjszakai krízismenhelyet az első éjszaka 17-en vették igénybe - írta szerdán a Somogyi Hírlap.
    Mint azt hajléktalanok a megyei napilap érdeklődésére elmondták: jó lenne ha nem csak ilyenkor járhatnának a szállóra, hiszen maguk is tisztában vannak azzal, hogy a Balaton fővárosában nem nyújtanak túl szép látványt a közterületeken a turisztikai szezon idején.
    A hajléktalanoknak reggel nyolckor kell elhagyniuk a szállót, ez azonban nem jelenti azt, hogy napközben fagyoskodniuk kell, hiszen az éjszakai menhelyről átmehetnek a nappali melegedőbe. (MTI)

Dunaújvárosi Hírlap: új beruházások a "főiskola városban"

December elején felavatják a Dunaújvárosi Főiskola mintegy nettó 800 millió forintos beruházással elkészült multifunkcionális sportcsarnokát, továbbá a tavasszal elkészül a 600 adagos konyha, a menza és a szabadidőközpont - írta szerdán a Dunaújvárosi Hírlap.
    A beruházások PPP program keretében, a köz- és a magánszféra összefogásával valósulnak meg. A felsőiskola-város egyébként élen jár az akadálymentesítésben is, jövőre a teljes intézmény akadálymentes lesz - olvadható a városi napilapban.(MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Világgazdaság: szorításban az autópiac - csődhullám vár a szalonokra

Október végéig 8, az elmúlt hónapban pedig 17 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában - tartalmazza a JATO Dynamics összesítése, amelyről a szerdai Világgazdaság számol be.
    A kereslet szűkülésének múlt havi megugrása ugyan aggodalomra adhat okot, de az első tíz hónap 8 százalékos csökkenése nem lepte meg a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületét, amelynek elnöksége januárban 10 százalékos visszaesést prognosztizált erre az évre. A néhány évvel ezelőtti 200 ezer körüli "csúcsforgalom" csupán a különböző "becsalogató" hitelkonstrukciók által fűtött kereslet révén jött létre - olvasható a lapban.
    A márkakereskedőket tönkre is teheti a forgalom zuhanása, hiszen a nagy autóipari csoportok megkövetelték az európai színvonalú bemutatóterem-szerviz komplexumok építését, pedig a magyar vásárlóerő korántsem európai színvonalú - írta a Világgazdaság.
    Az ilyen 300-500 millió forintos beruházások persze hitelből valósultak meg, a törlesztést azonban ma már egyre kevesebben tudják fizetni. Ezért országosan tucatszám zárnak be - sok esetben csőd miatt - az autószalonok - mutat rá a lap.(MTI)

Napi Gazdaság: Ferihegy előtt megtorpant a válság

A hitelválság egyelőre nincs jelentősebb hatással a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. gazdálkodására - írta a szerdai Napi Gazdaság.
    A Budapest Airportnak sem a SkyEurope tavalyi kivonulása, sem a Sterling minapi csődje nem okoz komoly bevételkiesést, mivel célállomásaikra más légitársaságoknak is vannak közvetlen járataik, így az utasonként 14-18 eurós reptéri illeték jó része befolyik.
    Komolyabb gond Ferihegyen a Ryanair hathetes, majdnem teljes leállása: a 180 leállított járat ugyanis olyan célállomásokra repül, ahova más társaság nem repül Ferihegyről. Itt tehát egy ideig jelentős lehet az elmaradt reptéri illeték összege, bár a Ryanair a reptér havi egymillió-hatszázezres utasforgalmából a lap információi szerint csupán néhány tízezret képviselt.
    A Budapest Airport a vetélytárs reptér-üzemeltetőkkel szemben jobb helyzetben van, mivel nem hitelből fedezi a napi működését, ehhez megfelelő készpénzforrást biztosítanak a cég bevételei - olvasható a Napi Gazdaságban.(MTI)

Magyar Nemzet: elmaradtak az ártárgyalások a gyógyfürdőkkel

Romlott a gyógyfürdők helyzete idén, ugyanis a jogszabályban előírt, kétévente kötelező ártárgyalásokra, amelyek a gyógykezelések egészségbiztosítási támogatásáról szólnak, eddig sem került sor, holott arra februárban ígéretet tett az egészségügyi tárca - írta a szerdai Magyar Nemzet.
    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyfürdői szolgáltatások finanszírozását a kormányzati megszorítások jegyében tavaly májusban jócskán megkurtították, amivel számítások szerint nagyjából egymilliárd forintot spórolt az állam.  
    Míg korábban az ellátás minisztérium által megszabott árainak 85 százalékát az OEP finanszírozta, és csak 15 százalékot kellett a betegekkel megfizettetni, addig ma a szabadárasnak kikiáltott gyógykezelésekhez jóval kevesebbel járul hozzá az állam - olvasható a lapban.
    Mostanra tizenötezernél is többen vannak azok a betegek, akik a csökkentett támogatás miatt drágult szolgáltatásokat már nem tudják megfizetni, s kiszorultak a gyógykezelésekből - tudta meg a Magyar Nemzet a Magyar Fürdőszövetségtől.
    Ákoshegyi György főtitkár a lappal közölte azt is, hogy az egészségügyi tárca a szövetség sürgető levelére sem reagált mind a mai napig. (MTI)

Magyar Hírlap: kártérítést fizethet a rendőrség egy 2006 őszi ügyben

Összesen egymillió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) jogutódját egy 2006 őszén jogtalanul őrizetbe vett férfi keresete alapján - írta a szerdai Magyar Hírlap.
    A jogerős ítélet szerint a két rendőri szervezetnek fele-fele arányban kell fizetnie M. Balázsnak - tájékoztatta a lapot Balsay Szabolcs, a felperes jogi képviselője.
    A rendzavarás szabálysértése miatt bíróság elé állított és másodfokon felmentett férfit 2006. október 23-án a Rebisz állományába tartozó egyenruhások az utcán leteperték, majd a BRFK rendőrei előállították, és három napra szabálysértési őrizetbe helyezték.
    A szabálysértési perben jogerősen megállapított ártatlansága nyomán, az alaptalanul elrendelt fogva tartás miatt M. Balázs nem vagyoni kártérítést kért a rendőri szervektől, amelynek a Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott. A BRFK azzal fellebbezett az ítélet ellen, hogy rendőrei a Rebisztől kapott tájékoztatás alapján jártak el, így nem a szervezetet terheli a kártérítési kötelezettség, ezt a védekezést azonban a táblabíróság elutasította, és mindkét szervet fizetésére kötelezte - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Balsay Szabolcs. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.