Kövér: október 3-a után az életünkkel foglalkozhatunk

Nyolc évnyi, egymást érő kampányok véget nem érő sorozata október 3-val lezárul, kampányok helyett végre foglalkozhatunk az életünkkel - fogalmazott Kövér László, az országgyűlés elnöke hétfőn, a Fidesz-KDNP Nagykanizsán tartott lakossági fórumán.

Kifejtette, hogy olyan mértékű probléma halmozódott fel az elmúlt négy-nyolc évben, "amelynek a feldolgozása, megoldása, eltakarítása nem néhány hónap, nem is száz nap gondja-baja lesz, hanem az előttünk álló ciklus erre megy el". Kárt okozni roppant könnyű és gyorsan megy, de azt a kárt helyrehozni sokkal több ideig is tart - jelentette ki a mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt. Úgy fogalmazott, ideje szembenéznünk a valósággal: az államnak 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban összességében 8300 milliárd forintos terhet kell kifizetnie, és ez a pénz nemcsak a nyugdíjakból, az egészségügyi ellátásból és az oktatásból fog hiányozni, hanem a gazdaságból is. Ezt a pénzt, ahelyett, hogy az ország javára hasznosítanánk, "egy zsákba kell öntenünk".

A hallgatóság részéről többször helyeslő megjegyzésekkel kísért mondandójában a házelnök kijelentette: az ország élénkítésére rendelkezésre álltak az uniós források, de ezeknek gyakorlatilag a háromnegyed részét elköltötték vagy lekötötték az előző kormányzat idején. Sok esetben felesleges beruházásokra fordították, "egy részét pedig ellopták".

"Gazdasági lepusztulás mellett erkölcsi értelemben is nullára írtuk magunkat", mert maga "a korrupció vált rendszerré", amire az egyik legjobb példa a BKV története - mondta. Kövér László szerint a legsúlyosabb kártétel, "amit Gyurcsány Ferenc hagyott ránk", hogy "a gimnazista korú gyerekeinknek több mint a fele el akar menni az országból" - hivatkozott egy friss közvélemény-kutatásra. De "mi lesz akkor, ha az orvosainkat, számítástechnikusainkat, mérnökeinket nem tudjuk itthon tartani, vagy nem találunk tisztességes vízvezeték-szerelőt", akkor "ki fogja kihúzni az országot a bajból?" - tette fel a kérdést.

Az elmúlt néhány hónapban az vitte el a kormányzat erejét, hogy működőképesnek tartsa meg az országot "erkölcsileg, anyagilag egyaránt". Minden nap meg kell küzdeni, hogy működjön a tömegközlekedés, a kisfalvak még megmaradt iskoláiban legyen fűtés meg villany, hogy legyen egyáltalán fizetése a közalkalmazottaknak és nyugdíja a nyugdíjasoknak - fejtette ki.

A kormányzásnak, a politikának három szintjét írta le a házelnök, aki a tűzoltást, a higgadt kormányzást és a jövőre vonatkozó építkezést nevezte meg. Ez utóbbi részben már elkezdődött, és fokozatosan 2014-re be is fejeződik, hogy "az országot kiszámítható, emelkedő pályára tudjuk állítani".

Talán rendhagyó módon, de "nem az alulról érkező építkezés tetejébe rakunk egy alkotmányt, hanem az alkotmány mint építmény elfogadásával kezdünk" és utána hosszú munkával jönnek a reformok. Arról is beszélt, hogy a korrupcióra és a bürokráciára évente több száz milliárd forint megy el, "Magyarország éllovas abban, hogy egy vállalkozásnak hány hatósággal kell szembenéznie".

Kijelentette: "több pénz nem lesz", de meg kell szüntetni az aránytalanságot a finanszírozás és a feladatok között. Például "mindazokat az állami feladatokat, amikre nincs szükség, vagy most nem finanszírozható, egyszerűen meg kell szüntetni". Nem indokolt az "egészségügyi rendszerünk önkormányzati kézben tartása", amit azzal is indokolt, hogy vannak megyék, ahol a költségvetés felét elviszi a kórház működtetése.

Az oktatási rendszerben, ha az állam biztosítja a kistelepüléseken is az iskola működtetését, akkor "mért nem az állam működteti vagy miért nem az állam alkalmazottai a pedagógusok"? - fogalmazta meg kérdésként a politikus. Kijelentette: "mindannyiunknak egy irányba kell húzni a szekeret. "Könnyebb az együttműködést kialakítani azokkal, akikkel egy csapatba tartozunk", de nem arról van szó, hogy ha a választók "nem találják el a helyes választ", akkor nem kapnak támogatást, csak arról, hogy "azokkal több esély van a gondok kezelésére, akikkel eddig is próbáltunk ellene tenni".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.