Kövér: a parlament csak a legalapvetőbb szabályok megalkotására tartson igényt

Kövér László szerint a parlamentnek nagyobb mozgásteret kellene adnia a mindenkori kormánynak.

Kövér László szerint a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt.

"Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne, a rendeleti kormányzás rossz íze nélkül.

Szólt arról is, hogy a kormány az őszre 42 pontos törvényalkotási tervet állított össze, melyben a legkülönbözőbb súlyú, nagyságú és jelentőségű jogszabályok szerepelnek. Lehet, hogy a nagy átalakításokkal végeztünk, de attól még az élet újabb és újabb kihívások elé állít bennünket - fűzte hozzá a Házelnök.

Kövér László szerint elvégezték azt a munkát, amit a ciklus kezdetekor elterveztek. Hihetetlenül intenzív és kimerítő, sokszor kívülről nézve talán kapkodónak és hektikusnak tűnő, de alapvetően mennyiségében és minőségében jó teljesítmény van mögöttünk - fogalmazott, megjegyezve, hogy nagy, rendszerszintű átalakítással már nem számolnak.

"Elvégeztük azt a munkát, amit elterveztünk a ciklus kezdetekor, minden lényeges, úgynevezett háztartási alrendszert átalakítottunk. Az államigazgatástól kezdve a nyugdíjrendszeren át a rendvédelemig mindenütt alapvető változások történtek, amelyeknek a célja ugyanaz volt: hogy rendet tegyünk az országban, kiszámítható és ugyanakkor tisztességes viszonyokat teremtsünk mindenki számára" - húzta alá az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hozzátette: az agráriumban van még egy kis törvényalkotási adósságuk, de - mint fogalmazott - az sem tragédia, ha az előre eltervezett törvények nem mindegyike készül el ebben a ciklusban. A földjogi szabályozás legfontosabb eleme, a földforgalomról szóló törvény pedig - ami azt célozza, hogy meg tudjuk védeni a magyar termőföldet, és magyar kézben tudjuk tartani - már megszületett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.