Kövér a szakkollégistáknak: A jövő természete, hogy kiszámíthatatlan

A jövő természete, hogy kiszámíthatatlan, új esélyekkel és új veszélyekkel egyaránt terhes, a mi felelőségünk, hogy lehetőséget teremtsünk a mai fiataloknak a felkészülésre, saját személyes sorsuk és az ország, a magyarság sorsának alakításában való részvételre - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szombathelyen a II. János Pál Katolikus Szakkollégium első támogatói estjén.
A Fidesz politikusa saját élményeire utalva úgy fogalmazott: harminc egynéhány évvel ezelőtt Bibó szakkollégistaként nem féltünk fiatalnak lenni.

"Az én nemzedékemet a korabeli szocialista politikai rendszer le akarta szoktatni a gondolkodásról, a nemzeti összetartozásról és a vallásos hitről" - mondta. Hozzáfűzte: a szocialista propagandagépezet, kultúrpolitika és oktatási rendszer mindent megtett azért, hogy Magyarországon a fiatalok a kommunista ifjúsági szervezeti kereteken kívül politikailag ne szervezőjenek meg. Ha netán mégis megteszik, akkor azt ne a nemzeti tudatosság jegyében és semmiképp ne a keresztény erkölcsi értékrend alapján tegyék.

Szavai szerint a harminc évvel ezelőtti fiatalság mégis megszerveződött, "átesett a rendszerváltoztatás történelmi tűzkeresztségén" és a parlamenti demokrácia szabályai szerint elnyerte annak lehetőségét és felelőségét, hogy ne csak a saját sorsát, hanem az ország sorsát is alakíthassa.

A házelnök a mai szakkollégistáknak azt ajánlotta: ők is készüljenek fel, és álljanak készen a feladatokra, amelyek a jövőben megtalálják őket. A szakkollégium támogatóinak Kövér László azt mondta: a létező legnagyobb hozamú befektetést eszközölhetik, ha bizalommal és önzetlenül támogatják a magyar jövőt, holnapi támaszainkat, a ma fiataljait.

Veres András megyés püspök, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium alapítója köszöntőjében hangsúlyozta: Szent II. János Pál pápa szorgalmazója volt annak, hogy a világ minden pontján legyenek katolikus egyetemek, abban látta annak lehetőségét, hogy az intellektus és a szív, az értelem és az erkölcs megtalálja közös nevezőjét.

Veres András szerint az előző politikai rendszerben Magyarországon évtizedeken át azt kívánták igazolni, hogy az értelem és a hit ellentmond egymásnak. II. János Pál pápa ennek az ellenkezőjét vallotta és igaza volt, hiszen a világ legnagyobb tudósai, a világ legnagyobb alakítói, formálói azok voltak, akik hitükből tudtak szakmájukban rendkívülit alkotni, az egész társadalom számára áldozatot hozni.

Németh Norbert egyetemi lelkész, a szakkollégium igazgatója azt hangsúlyozta: önmagában nem elég "versenyistállónak" lenni, de nem elég pusztán egy közösséget alkotni, de még az sem elegendő, ha pusztán egy vallásos csapatnak a tagjai a szakkollégisták. A végleteket kerülve egyszerre kell a három elemet: a szakmaiságot, a közösséget és a lelkiséget egymással ötvözni, ez a feladat, amelyre vállalkoztak - mondta.

A Szent II. János Pál pápáról elnevezett kollégiumot és szakkollégiumot Veres András szombathelyi megyés püspök alapította egyetemistáknak. A 44 hallgatót fogadni képes egyházi intézményt 2012 novemberében adták át, az egyházmegye 200 millió forintot fordított a kárpótlás során visszakapott épületre, amelyben már korábban is kollégium működött, előtte pedig püspöki sörház volt.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.