Kövér szerint csak gyalogok vagyunk a negyedik világháborúban

„Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán az amerikaiak csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk. De olyan gyalogként lépkedünk, amely nem akar a játékszabályaik szerint játszani" – mondta az Országgyűlés elnöke.
A Magyar Hírlapnak adott interjúban Kövér kifejtette: az amerikaiak célja Magyarországon egy új, az SZDSZ helyébe lépő „kreatúrapárt" megalapítása lehet. Szerinte logikus lehet az a gondolatmenet, hogy 2018-ra kell felépíteni a poszt-SZDSZ-t, hogy ne lehessen kormányt alakítani nélküle a Jobbikkal szemben. Úgy vélte, hogy Sarah Sewall amerikai helyettes külügyi államtitkár minapi nyilatkozata nagyon árulkodó. - Ő a leggátlástalanabb nyíltsággal beszélt arról, hogy az Egyesült Államok – meglehetősen tágan és sajátosan értelmezett – nemzetbiztonsági érdekei miatt is dollármilliókat fordít arra, hogy különböző akcióterveket hajtson végre két tucat közép- és kelet-európai országban. Ezek egy része bizonyosan uniós tagország, a többiek uniós aspiránsok lehetnek, bár Sewall csak Csehországot és minket nevesített. Mostanra kiderült, nemcsak mi tettünk rossz fát a tűzre, hanem feltehetőleg Szlovákia is, de nem zárható ki, hogy a román elnökválasztás alakulásában is szerepet játszottak külső behatások – fogalmazott. Kövér szerint világpolitikai hatalmi harc zajlik, amelynek tétje nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsa, az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye.

Hozzátette, reménytelen diplomáciai erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy bebizonyítsuk az amerikaiaknak, hogy nem vagyunk revizionista elhajlók, és nem kell a brezsnyevi doktrína szellemében csapatokat küldeni a megregulázásunkra. Emiatt „vagy kétségbeesünk, vagy higgadtan hátradőlünk. Ez utóbbi megoldást kell választani, hiszen általunk megváltoztathatatlan a helyzet, amelybe belekerültünk. Meg kell tehát próbálnunk alkalmazkodni hozzá. Nekünk ez nem új tapasztalat, hiszen a honfoglalás óta valójában az ilyen dilemmákról szól a magyar történelem. Mindig nagyhatalmak ütközőzónájában voltunk. Történelmi dimenziókban volt, hogy háborúzni kellett, volt, hogy ki kellett egyezni, volt, hogy ki kellett várni a jobb idők eljövetelét. A diplomáciában sajnos sohasem voltunk túl jók. Most sem azon kell dolgoznunk, hogy az amerikaiak megszeressenek. Máshol kell szövetségeseket találni" - mondta.

Kövér szerint úgy tűnik, totálisan irracionális logika kezdi irányítani a világot. - Kisszerű, önző, a politikai porondra nem való emberek ráncigálják országok, népek sorsát Észak-Afrikától a Közel-Keleten át vissza Európáig, hosszú távú stratégiának látszó, de valójában csak pillanatnyi érdekek szerint. Ha már a háborús logikánál tartunk, vannak olyan elméletek, hogy az első világháború nem ért véget, hanem a másodikkal folytatódott. Ezt továbbgondolva a második sem ért véget, a folytatása a hidegháború volt, és visszatekintve az elmúlt huszonöt évre megállapítható, hogy a negyedik világháború zajlik. Volt néhány békés évünk, amikor azt lehetett gondolni, beáll az egypólusú világrend. De látjuk, erről szó sincs, a feltörekvő, valaha harmadik világbéli hatalmakkal, az új riválisokkal és Oroszországgal is meg kell küzdenie az Egyesült Államoknak – mondta.

Úgy vélte, az Egyesült Államok immár nem elégedne meg azzal, hogy egy másik kormány jöjjön a mostani helyett, hanem teljes kormánypárti és ellenzéki elitcserében gondolkodnak.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.