Botlatókövek lesznek Debrecenben is

Debrecen egyike annak a hat magyarországi városnak, ahol botlatóköveket helyeznek el idén: ott szám szerint huszonnyolcat.

A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt a járdába süllyesztve. 2016-ra Európa 22 országában több mint 1600 településen immár 56 ezer botlatókő és botlatóküszöb állít emléket a nemzetiszocializmus áldozatainak.

Az alkotó, Gunter Demnig
Az alkotó, Gunter Demnig
Kallos Bea / MTI

A Stolpersteine (botlatókövek) Európai Művészeti Projekt megálmodója Gunter Demnig német képzőművész, aki két évtizede minden helyszínen saját kezűleg helyezi el azt az évi több száz követ, amelyet szerte Európában az emlékezni kívánók kérésére megalkot.

Az első debreceni botlatókő letételét a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete kérvényezte, majd a Debreceni Német Kulturális Fórummal együtt vett részt a szervezésben. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatásával három áldozat, a 11 évesen meggyilkolt Fahidi Gilike, a 6 hónaposan meggyilkolt Fuchs Ferike, valamint Fahidi Éva író és holokausztaktivista emlékére kívánnak követ állítani.

Más debreceni áldozatok leszármazottai is csatlakoztak a projekthez. A János és Meggyesi család, Kemény Mária és Gyarmati Zsuzsa nagyszüleik, dédszüleik és nagybátyjuk, a Schön, a Schőn és a ­Schwartz család emlékére helyeztet el köveket. A csütörtöki debreceni kőavatásokat előző estétől rendezvények vezették fel.

A botlatókő kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, hogy elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni azon – olvasható a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) tájékoztatójában.

A Mazsike a Miniszterelnökség és a Zachor Alapítvány segítségével indította el ebben az évben is a Stolpersteine-Botlatókövek 2016 elnevezésű akcióját. Gunter Demnig – civil szervezetek közreműködésével – idén 95 botlatókövet tesz le Magyarországon. Debrecen mellett a helyszínek: Abony, Budapest, Győr, Miskolc és Nyíregyháza.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.