Kovácsy Zsombor: Elfáradtam, döntöttem, átadom a helyem

Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke hétfőn váratlanul arra kérte az egészségügyi minisztert, mentse fel posztjáról. "Elfáradtam" – ezzel magyarázta a Népszabadságnak távozása okait.

"Elfáradtam, és ez tökéletes pillanat arra, hogy átadjam a helyem olyan valakinek, akiben e területen most több az ambíció, mint bennem – ezzel magyarázta a Népszabadságnak távozása okait Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, aki sokak meglepetésére, hétfőn váratlanul arra kérte az egészségügyi minisztert, mentse fel posztjáról. A 37 éves orvos-jogász szakember, azt mondta: “egy-egy rosszabb napon az ember belegondol: segít-e még, ha ő ül ott, ahol. Most azt gondolom: már nincs bennem annyi energia, hogy a munkám a feladathoz szükséges fordulatszámon végezzem, és még a gyerekeimre is jusson idő. Döntöttem.”

A felügyeletet 2006 végén a Gyurcsány-kormány azért hozta lére, hogy a kötelező társadalombiztosítás piacosítása után védje a betegek érdekeit. Ugyan a magánbiztosítók piacra lépése elmaradt, a reform elbukott, de a felügyelet megkerülhetetlen szereplőjévé vált az ellátórendszernek. Naponta átlagosan több tucat beteg kér segítséget a jogsérelmek tisztázáshoz. A piac egyéb szereplői, az egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszercégek pedig igyekeznek a felügyelet jogalkalmazási gyakorlatához igazodni.

Néhány hónapja ugyanakkor Havas Szófia (MSZP) fölvetette: “a felügyelet megszüntetése lenne a legbölcsebb feladat.” Csáky András (MDF) a felügyelet sorsát vitató parlamenti szakbizottsági ülésen úgy fogalmazott: “a kórházak úgy látják, az aktuális kormányok ökleként csap oda a felügyelet.” A Magyar Kórházszövetség saját felmérése szerint az intézmények csaknem fele támogatja a felügyelet megszüntetését. Ennek ellenére a szakbizottságban elbukott a felügyelet megszüntetésének ötlete.

– Mindez nem befolyásolta a döntésemet, hiszen a kormány valamennyi ügyben kiállt mellettem, és a támadások soha nem a személyemnek szóltak” – állítja Kovácsy Zsombor. Hozzátette: nagyon sok ügy van folyamatban, az utódomjának vaskos dossziékat kell majd átadni. Ám bárki lesz is az, jól szervezett hivatal élére kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.