Kovács László: Orbán a bírálatok elől a magyar nép mögé bújik

Kovács László szerint nevetséges és sértő a kormány azon állítása, hogy az MSZP kezdeményezte és szervezi a médiatörvény elleni külföldi támadásokat.

Ez a kormányzati felvetés sérti az ügyben megszólaló külföldi politikusokat és újságírókat is, hiszen azt a látszatot kelti, mintha nem a demokrácia vagy a sajtószabadság érdekében, hanem az MSZP felkérésére szólaltak volna meg - mondta az ellenzéki párt alelnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. 

Sérti az MSZP-t, amely nem titokban és külföldön uszít az Orbán-kormány ellen, hanem idehaza és nyíltan lép fel a demokrácia, a jogállam és a sajtószabadság védelmében - emelte ki Kovács László, emlékeztetve arra, hogy a médiatörvényhez 88 módosító indítványt nyújtottak be, amelyeket a kormánytöbbség elutasított, s miután hiába kérték a köztársasági elnököt, hogy kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, maguk fordultak az Alkotmánybírósághoz.

Ráadásul az állítás, hogy az MSZP szeretné lejáratni a kormányt "különösen furcsa annak a Fidesznek a szájából", amelyik az elmúlt napokban automata telefonhívásokkal "bombázza a magyar lakosokat, amelyekben megpróbálják lejáratni az MSZP-t" - mondta Kovács László. A párt jogi szakértői megvizsgálják, hogy milyen jogi lépésekkel lehet ezt a gyűlöletkampányt megállítani - tette hozzá.

Kovács László szerint hibás az a kormányzati következtetés, hogy szerdán Strasbourgban az Európai Parlament ülésén a magyar kormányfő "megvédte Magyarországot", hiszen egyik felszólaló sem támadta a magyar uniós elnökség programját, vagy Magyarországot.

Nem az MSZP, hanem Orbán Viktor járatja le a kormányt - mondta Kovács László, aki szerint nem Magyarországot kell a miniszterelnöknek megvédenie, hiszen azt senki sem támadja. "Orbán Viktor a személyének szóló bírálatok elől a magyar nép mögé bújik" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Kovács László úgy véli: Orbán Viktor Strasbourgban "leleplezte önmagát: az indulatait és a mellébeszélési hajlamát" és bebizonyította, hogy tényleg nem érti a demokrácia lényegét az Európai Unió közös elveinek fontosságát.

Hangsúlyozta: erős visszatetszést keltett Orbán Viktor kijelentése, hogy "készen áll a harcra". Az Unió soros elnökének feladata nem a harc, hanem a közös érdekek érvényesítésének elősegítése, a szükséges kompromisszumok és konszenzus megteremtése. Amennyiben Orbán Viktor a 26 tagállammal, a demokráciával és a jogállammal akar harcolni, ezt a harcot Európában nagyon gyorsan elveszíti, hiszen ott nem támaszkodhat a kétharmados hazai többségére. Orbán Viktor és a kormány azonban előbb-utóbb "Magyarországon is veszíteni fog" - tette hozzá az MSZP-s politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.