Kovács azt ígéri, éjjel is lehet majd ügyeket intézni

A közigazgatási rendszer átalakításának célja az egyszerűség és az átláthatóság mellett a szolgáltató, "jó" állam létrehozása - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán.

Kovács Zoltán szerint a kormányhivatalok és a járási hivatalok rendszerének létrejötte fontos lépés: az állam - minden településig leérve - vállalja azokat a kötelező feladatokat, amelyek eddig egy-egy önkormányzatnál különböző formában jelentek meg.

A kormány célkitűzései szerint ezzel sikerül kiiktatni az egészségügyi és az oktatási ellátó rendszerben vagy a közigazgatás hatósági szintjein felmerülő különbözőségeket, amelyek adott esetben települések vagy településcsoportok között megjelenhettek - fogalmazott az államtitkár a sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, azok számára, akiknek az államigazgatás szolgáltatást nyújt, ez mindenképpen könnyebbséget jelent.

A közigazgatási rendszer átalakításának lényege az egyszerűsítés és az átláthatóság mellett a szolgáltató állam létrehozásának irányába történő elmozdulás, ennek egyik fontos eleme pedig a kormányablakok létrehozása - hangsúlyozta Kovács Zoltán. A kormányablakok népszerűsítésére már elindult egy társadalmi kampány, amely a már rendelkezésre álló kapacitások kihasználására ösztönzi az állampolgárokat - jegyezte meg.

Az országos kormányablak-hálózat a tervek szerint ez év végére áll fel - közölte az államtitkár. Megyénként legalább egy kormányablakban 8 és 20 óra között várják az állampolgárokat, de Kovács Zoltán szerint egyes helyeken akár éjjel-nappal lehet majd ügyeket intézni.

A közigazgatás átszervezése az állampolgárok mellett a civil szervezetek és az önszerveződő csoportok számára is nagy lehetőség - mondta a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: a hivatalok ezeket a szervezeteket mindennapos hatósági ügyeik intézésében segíti, de az állammal vagy az egymás között felmerülő vitás kérdések rendezésében egyaránt segítséget nyújthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.