Kovács Zoltán: Vissza kell fordulni az Európai Egyesült Államok felé vezető útról

Butaság és valótlanság – így kommentálta a kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt az ellenzéki feltételezést, amely szerint a kabinet az unióból való kilépésünket készítené elő a kvótareferendummal.
A politikus a lapnak azt mondta: „nem ez az első eset, hogy az ellenzék legyőzendő démonokat gyárt magának. Ez megint butaság és valótlanság." Hozzátette: nem lenne példa nélküli, ha az ellenzék külföldön is hasonló vádakkal próbálná támadni a kormányt.

Arra a közbevetésre, hogy Lá­zár János miniszterrel együtt az uniós tagságunk ellen foglaltak volna állást, a kormányszóvivő azt felelte: „Ez is csupán cirkusz. Hiszen nem Európa-ellenesek vagyunk, hanem Euró­pa-pártiak. Csupán arról beszéltünk, hogy nem értünk egyet a jelenlegi brüsszeli iránnyal, amelynek szimbolikus eleme éppen az uniós migránspolitika. Másfajta EU-t szeretnénk, ezért áll ki a magyar kormány a bukott, elhibázott uniós politikával szemben, ráadásul a többi visegrádi országgal közösen. Álláspontunkat erősíti, hogy egyértelmű döntésekkel működőképes határvédelmet tudtunk megvalósítani, vagyis vannak eredményeink. A jövő tehát az, hogy vissza kell fordulni az Európai Egyesült Államok felé vezető útról, meg kell erősíteni a nemzetállamokat, hogy a megkerülésükkel ne lehessen fontos ügyekben döntéseket hozni. Ez a fordulat azonban még nem történt meg, sőt, egyre élesebb vitákra lehet számítani. Az Európai Bizottság ugyanis továbbra is inkább a rejtett, lopakodó, akár a tagállamok tudomása nélkül való döntéshozatalt részesíti előnyben."

Kovács Zoltán szerint Brüsszel számára egy érvényes referendum egyértelmű és megkerülhetetlen üzenet lenne, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mint mondta: egy kormány akaratával lehet vitatkozni, ki lehet forgatni, de a népszavazással ezt nem lehet megtenni.

A politikus nem tartja kizártnak, hogy az alaptörvénybe is bekerülhet a kényszerbetelepítés hazai tilalma. Szerinte a lényeg, hogy bizonyos hatásköröket nem ruháztunk át az uniós csatlakozással Brüsszelre, ott mégis úgy születnek döntések, például a kvótákról, mintha megtettük volna. Ez tehát a nemzeti szuverenitásunkról szól, nem csak a bevándorlásról - mondta a lapnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.