Kötelező tüdőszűrés Faddon

Kötelező és ingyenes tüdőszűrést tart az ÁNTSZ Faddon, mert a községben egy asszony tbc-ben megbetegedett. Tizenkét hozzátartozóját, köztük kilenc gyereket tbc-fertőzés gyanújával kórházban vizsgálnak.

Február 25-től március 9-ig kötelező és ingyenes tüdőszűrést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Faddon, a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzat erről hirdetményben tájékoztatta a Tolna megyei település lakosságát.

A vizsgálaton a 14 évesnél idősebb lakosoknak részt kell venniük; az ennél fiatalabbak esetében hatékony az újszülöttkori BCG-oltás, ezért a gyermekközösségekben nem szükséges a szűrővizsgálat - közölte az ÁNTSZ a tájékoztatóban, amelyet szerdán minden faddi otthonba eljuttatnak.

A szűrést azt követően szervezik meg, hogy a községben egy 29 éves asszony tbc-ben megbetegedett, tizenkét hozzátartozóját, köztük kilenc gyermeket tbc-fertőzés gyanújával kórházban vizsgálnak. A szekszárdi tüdőgondozó a múlt héten hatvan faddi lakost vizsgált meg, az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a hazabocsátott emberek egészségesek. A szűrést azért tartják február 25-től, mert a kórokozó szervezetbe jutása és a tünetek kialakulása között hetek, hónapok telnek el - olvasható a tisztiorvosi szolgálat felhívásában.

A betegséggel kapcsolatban az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: a környezetet az a tbc-s beteg fertőzi meg, akinek a köpetéből közvetlenül kimutatható a baktérium. A fertőzésveszély kapcsán a szekszárdi Balassa János Kórház az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem jelent számottevő kockázatot, ha valaki átmenetileg egy légtérben tartózkodik egy tuberkulózis (tbc) baktériummal fertőzött személlyel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.